Hver femte Rema-kjøpmann i minus i fjor

2014 endte i røde tall for 97 Rema-kjøpmenn landet over. For Geir Mostad på Moholt var det planlagt.

Investering: Sammen med Rema bygde kjøpmann Geir Mostad om hele butikken på Rema 1000 Moholt i fjor. Stenging og investering betydde underskudd i årsregnskapet i 2014, men både Mostad og regiondirektør Brynjar Hovstein mener 2015 vil bli bra.  Foto: MARIANNE TØNSET

Saken oppdateres.

De er kjent for å måtte jobbe hardt og mye for å tjene gode penger på sine Rema-butikker. Reitan har overlatt mye av risikoen til hver enkelt kjøpmann gjennom franchiseordningen. Og selv om de fleste lykkes godt, endte fjoråret i underskudd før skatt for hver femte Rema-kjøpmann.

Underskuddene varierer fra noen tusen opptil nesten to millioner kroner, viser tall kjøpmennene har rapportert i årsregnskap til det offentlige registeret i Brønnøysund.

Har du fått med deg at Rema-gründer Odd Reitan nå topper Kapitals liste over Norges rikeste? og også står på Forbes' liste over verdens rikeste personer.

60-70-timersuker

For kjøpmann Geir Mostad ved Rema 1000 Moholt, er det ikke mangel på arbeidsinnsats som forklarer minuset på 1,17 millioner kroner i 2014. Han jobber nemlig 60–70 timer i uka, kommer 04.30 hver morgen og jobber når butikken er stengt på søndager.

- Når butikken er stengt?

- Ja, da er det vedlikeholdsarbeid og vasking av disker og utstyr, forteller kjøpmannen som trives godt med livsstilen det er å være Rema-kjøpmann.

Underskuddet kommer etter ombygging, renovering og investering.

- I fjor tok vi ombyggingen til ny Rema-modell som vi hadde utsatt et par år. En investering på fire-fem millioner kroner i nytt utstyr, hovedsakelig en ny ferskvaregate med kjøledisker. I tillegg tapte vi 20 millioner i omsetning de syv ukene vi holdt stengt i forbindelse med ombyggingen. Investeringen gjør vi for kundene, sier Mostad.

Færre i minus i år

I Trøndelag var det i fjor ti av 57 kjøpmenn som endte året i minus, en sterk forbedring fra året før da dobbelt så mange hadde rød bunnlinje. Men mens forklaringen i 2013 stort sett lå i ombygginger og investeringer, er det ulike årsaker for underskudd i 2014.

- Butikkene på Moholt og på Brekstad ble bygd om i fjor. Der kaller vi det ikke underskudd men investering, sier regiondirektør Brynjar Hovstein i Rema 1000 Midt-Norge.

For de andre midtnorske butikkene er forklaringen enten nyåpning sent på året (Ilsvika, Nordsia og Guldbergaunet), økt konkurranse eller ganske enkelt ikke god nok drift.

- For de nye butikkene har det krevd noe innkjøring for å komme i pluss. Ved Oti-senteret i Orkanger fikk vi en utfordring da det nye Amfi-senteret åpnet. Ved Rema Kyrksæterøra og Rema Gaula har vi ikke lykkes godt nok og nye kjøpmenn har tatt over. Butikken på Amfi i Steinkjer har vi avviklet etter å ha slitt flere år med å få gode resultat. Nå har vi tre gode butikker i Steinkjer igjen, sier Hovstein.

Les også saken om hvordan Rema 1000 deler opp regionkontorene for å få til tettere oppfølging av kjøpmennene.

Bedre resultat enn far

Aller best på hans liste, og femte best i hele landet, er Rema Stavset med et overskudd før skatt på hele 6,8 millioner kroner.

- Der har faktisk kjøpmann Thomas Dahl klart tidenes beste resultat for butikken etter at han tok over for sin far Øyvind Dahl. Og det sier ikke så rent lite, for Øyvind Dahl var en av de beste kjøpmennene vi har hatt, sier Hovstein.

Les også: 29-åring driver den femte mest lønnsomme Rema-butikken

Fire butikker i Hordaland topper listen over best resultat før skatt som Adresseavisen har hentet ut fra Brønnøysundregistrene (saken fortsetter under tabellen):

Regiondirektøren i Midt-Norge er åpen om både de gode og de dårlige resultatene og har gitt Adresseavisen tallene vi har spurt etter: Omsetning og resultat før skatt for de midtnorske Rema-butikkene. De samme tallene som er rapportert inn til Brønnøysund.

Ved Rema 1000s hovedkontor i Oslo, vil de ikke gi oss denne informasjonen for resten av landet.

Gir bare de beste resultatene

Fra Rema 1000 Norge får vi kun omsetning og «resultat før eierlønn» for de 102 med best resultat over tre millioner kroner. Tall for resten av kjedens rundt 430 kjøpmenn, får vi ikke.

Ifølge Rema er snittresultatet for alle landets 535 kjøpmenn i 2014 på 2,1 millioner kroner før eierlønn. Hovedkontoret vil heller ikke kommentere tallene Adresseavisen har hentet ut fra Brønnøysundregistrene, eller si noe om hvorfor hver femte kjøpmann endte fjoråret i underskudd.

- På generelt grunnlag kan vi dessverre ikke kommentere enkelte butikker og selskaper, det er selskaper vi ikke eier selv. Prestasjon og resultater varierer blant alle våre butikker, og det er mange grunner til at prestasjoner varierer enkelte år, skriver kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 i en e-post.

Bedring fra i fjor

- Hvorfor vil ikke Rema være åpen om kjøpmannsresultater?

- Vi har gitt Adresseavisen tall på snittresultat (før eierlønn journ.anm.) og snittomsetning, samt en liste over resultatene (før eierlønn journ.anm.) til 102 kjøpmenn. Adresseavisen har selv tilgang via Brønnøysundregistrene. Kan ikke se at det gir grunnlag for å si at vi ikke er åpne, skriver Fossum Beyer i e-postsvaret.

Her er bunnen av resultatlisten for Rema-kjøpmennene i 2014 slik de er meldt inn til Brønnøysund per 3. oktober 2015 (saken fortsetter under tabellen):

Adresseavisen hentet også i fjor ut resultatene for landets kjøpmenn, da for 2013. Da var det 113, eller én av fire som gikk i minus, noe som viser at 2014 ble et bedre år for Rema-kjøpmennene.

Totalomsetning: 38 milliarder

Rema Franchise Norge AS melder i sitt årsregnskap at den samlede butikkomsetningen i kjedens 541 butikker var ca. 38 milliarder kroner i 2014, syv prosent mer enn i 2013 da det fantes 528 Rema-butikker i Norge.

Den samlede omsetningen for Rema-butikkene i Trøndelag, var i fjor på 3,8 milliarder kroner, en forbedring fra året før på 12 prosent.

- Og 2015 blir bra, sier Brynjar Hovstein.

 
Remas franchise-modell
  • Rema-butikkene drives av kjøpmenn som har kontrakt med Rema. Kjøpmennene har egne selskap, og betaler Rema en prosentsats av omsetningen for å være en del av kjeden.
  • Rema står for tjenester som distribusjon, innkjøpsavtaler og markedsføring.
  • Rema 1000 er Norges nest største dagligvarekjede med 23,1 prosent markedsandel. Hadde 528 butikker i Norge ved årsskiftet 2013/2014. Har i dag 535 butikker.
  • Eies av Reitangruppen og ledes av Ole Robert Reitan (administrerende direktør). Odd Reitan er styreleder.
Slik fant vi tallene
  • For de 54 butikkene i Trøndelag har vi fått tallene fra Remas regionkontor, Region Midt.
  • Remas hovedkontor har ikke ønsket å gi oss tallene for de øvrige av landets Rema-butikker. Vi har derfor funnet dem ved å sjekke alle regnskap i Brønnøysundregistrene som er ført av Rema Franchise Norge. Rema krever at alle kjøpmenn bruker dette selskapet til å føre sine regnskap.
  • Enkelte butikker har fått nye kjøpmenn i løpet av året. Hver kjøpmann leverer sitt eget regnskap, så i slike tilfeller vil det finnes to ulike regnskap for den samme butikken.
På forsiden nå