Matvareprisene skyter i været

Prisen på matvarer har økt betydelig de siste 12 månedene, men legger forbrukerne merke til prisendringene?

Linn Holmberg og Hannah Nilsson savner svenske priser når de er på matvarehandel i Trondheim. 

Saken oppdateres.

- Jeg er prisbevisst, så jeg har merket at prisene har steget, sier Trond Bye til Adresseavisen mens Solveig Fredriksen fyller handlekurven.

Men siden paret kun er to i huset, synes de ikke det betyr så mye for deres økonomi at matvareprisene stiger.

Mat og alkohol

Statistisk sentralbyrå (SSB) la fredag frem sin månedlige konsumprisindeks, som viser hvor mye prisene stiger i Norge. De siste 12 månedene har den såkalte kjerneinflasjonen steget med 3,1 prosent, og det er matvareprisene og prisen på alkoholholdige drikkevarer som er den viktigste årsaken til prisstigningen. Det var E24 som først omtalte saken.

Matvareprisene har steget med 4,1 prosent. Det er det nest høyeste 12-månedersendringen på over seks år, heter det i pressemeldingen fra SSB. Likevel synes verken Bye eller Fredriksen de har noe å klage på.

- Jeg synes ikke matvarer i Norge er dyrt. Folk bruker mindre på mat nå enn før, og vi handler også flere luksusvarer, sier Fredriksen, som gjerne velger økologiske varer over andre varer. Fredag handlet paret på Bunnpris, men de skulle gjerne hatt flere matbutikkjeder i nabolaget, nettopp for å utfordre prisene.

- Det er ikke bra at Rimi forsvant. Det blir færre aktører å velge mellom, og butikkene bestemmer jo prisene selv, sier Bye.

Opptatt av kvalitet

På Rema er en familie på fire i ferd med å gjøre unna handelen for helga. Ole Jørgen Melhus og Sigrid Stang har ikke lagt merke til at matvareprisene har steget.

- Nei, det har vi ikke tenkt over, sier Melhus. Når det gjelder enkelte varer, er Melhus mer opptatt av å vurdere kvaliteten enn prisen, og stort sett ender familien opp på Rema når de skal handle.

- Her har de begynt å ta enn flere økologiske varer, og det vil vi gjerne støtte opp om, sier Melhus.

LES OGSÅ: Økologiske produkter utgjør en tidel av målsettingen

Savner svenske priser

Økningen i matvareprisene skyldes blant annet frukt som i løpet av årets tre første kvartal har hatt en prisstigning på 15,2 prosent. Dette er den høyeste prisveksten for perioden siden 1995, ifølge SSB. Økte priser på sukker- og sjokoladevarer bidro også til økningen.

Linn Holmberg og Hannah Nilsson er på Rema for å handle inn til fredagspizzaen. Holmberg har jobbet i Trondheim i ett år og Nilsson i ett og et halvt år. Sammenlignet med prisene hjemme i Sverige, synes jentene det er svært dyrt å handle matvarer i Norge. Men det er andre varer enn frukt og godterier, Holmberg og Nilsson synes er i dyreste laget.

LES OGSÅ: Virke raser mot rapport om matvareprisene

- Matvarer i Norge er dyrt, særlig meieriprodukter og kjøtt, sier Holmberg. De anslår at de bruker mellom 300 og 500 kroner på matvarer i uka, og da er de svært prisbevisste når de velger varer.

- Men en gang iblant må vi kjøpe noe som er litt bedre enn first price-produkter og i dag er det jo fredag, ler Nilsson og velger en familiepakning med skinke fra Gilde framfor en billigere variant.

Solveig Fredriksen og Trond Bye har lagt merke til at matvarer har blitt dyrere, men de synes fortsatt mat er rimelig i Norge. 

Solveig Fredriksen og Trond Bye har lagt merke til at matvarer har blitt dyrere, men de synes fortsatt mat er rimelig i Norge. 

Sigrid Stang og Ole Jørgen Melhus hadde med seg guttene Hans Jørgen på 2,5 år og Håkon Francis på 10 måneder på fredagshandel. Familien har ikke lagt merke til noen vesentlig forskjell på matvareprisene de siste månedene. 

Sigrid Stang og Ole Jørgen Melhus hadde med seg guttene Hans Jørgen på 2,5 år og Håkon Francis på 10 måneder på fredagshandel. Familien har ikke lagt merke til noen vesentlig forskjell på matvareprisene de siste månedene. 

På forsiden nå