Ansatte møter på jobb som vanlig

Fredag fikk ansatte på Noryards Rissa beskjed om at de ikke får lønn denne måneden.  Mandag og tirsdag har de likevel møtt på jobb.

Klubbleder Øyvind Kimo (fremst) på Noryards' verft på Fosen. Her sammen med bror og kollega Rune Kimo.  Foto: Ole Martin Wold

Saken oppdateres.

- Vi får håpe og tro at ting løser seg, sier ansattrepresentant for verkstedklubben i styret i Noryards Rissa, Rune Kimo.

Mens ledelsen er på kontraktsjakt stiller ansatte på verftet opp på jobben med stor usikkerhet hengende over seg.

- Jeg vet ikke av noen som ikke er på jobb i dag til tross for at vi nå er på tredje dagen uten å ha fått lønn for september, sier Kimo. Lillebror og klubbleder Øyvind Kimo sier det samme.

- Jeg tror alle er her. De viser stor lojalitet til arbeidsplassen, sier han.

LES OGSÅ: 127 mister jobben i Rissa

Ferje ligger til reperasjon

Det var etter styremøtet fredag ansatte ble orientert om at de økonomiske problemene ved verftet har kommet så langt at de ikke får lønnen sin.

Hovedgrunnen er at skipsreder Ole T. Bjørnevik i rederiet Boa valgte å avlyse en kontrakt med verftet verdt 700 millioner kroner tidligere i år, etter at han ikke kom til enighet med Noryards' ukrainske eier om finansieringen av et felles driftsselskap som skulle opprettes for det nye skipet.

Bjørnevik sier tirsdag at det kan bli en løsning i løpet av dagen, men kan ikke love noe.

Både ansatte som går ut oppsigelsestiden fra forrige nedbemanningsrunde og ansatte i produksjon, teknisk og administrasjon som ennå beholder jobben sin, er på plass.

I dokken ved verfet ligger Korsfjord som vanligvis trafikkerer Flakk-Rørvik. Hvor mye verftet får utført av arbeid på ferja nå, er høyst usikkert.

Likeså hva som skjer med jobbene ved det tradisjonsrike verftet i Rissa.

Følte at noe var galt

- Jeg våknet fredag og følte på meg at det var noe galt, sier Øyvind Kimo.

- Nå håper vi at denne situasjonen skal løse seg. Dette er en positiv arbeidsplass med godt arbeidsmiljø, sier han.

Ansattrepresentantene for Verkstedsklubben, Lederne og Nito er tirsdag kveld innkalt til styremøte via telefonkonferanse med ledelsen i Bergen og Trondheim.

- Vi må avvente og se hvilken informasjon som kommer. Det er ikke så mye annet vi kan gjøre før den tid, sier Rune Kimo i Verkstedklubben.

- Har ansatte fått god informasjon?

- Ja, jeg mener ansatte har fått god info fortløpende i prosessen. Så det skal ikke være noe problem. Men det er ikke noe mer å informere om nå. Vi har fått vite om situasjonen, prosessen videre og hvordan prosess vi har planlagt og prøver å holde, sier Rune Kimo.

- Har lønnsgarantifond

- Hvordan har reaksjonene blant ansatte vært?

- Det er jo en del usikkerhet som råder. Reaksjonen var vel at det er forferdelig synd at det ikke kommer penger. Det ble informert om prosessen som er i gang og hva vi har å forholde oss til og at vi måtte avvente til i dag.

- Hva gjør dere ansatte når pengene ikke kommer, rent praktisk, for å få ting til å gå rund?

- Privat sett er det er jo stor forskjell fra situasjon til situasjon. Har man sparepenger klarer man å leve over en liten  stund. Men det er jo situasjon man må ta en vurdering på etter hvert. Vi har lønnsgarantifond, så vi får se litt etter hvert nå hva vi gjør, sier Rune Kimo.

- Hva skal dere beslutte i styremøtet i kveld?

- Det vet vi ikke ennå.

Adresseavisen får tirsdag kveld opplyst at styremøtet i Noryards Fosen er utsatt til onsdag formiddag. Dermed blir det ingen avklaring i saken før tidligst onsdag.

Kontrakten om å bygge et skip for rederiet Boa, som eies av skipsreder Ole T. Bjørnevik i Trondheim, er ekstremt viktig for Noryards' verft på Fosen. 
    
      (Foto: Ole Martin Wold)

Kontrakten om å bygge et skip for rederiet Boa, som eies av skipsreder Ole T. Bjørnevik i Trondheim, er ekstremt viktig for Noryards' verft på Fosen.  Foto: Ole Martin Wold

Skroget skulle bygges i Tyrkia og skulle etter planen ankomme Fosen sommeren 2016. 
    
      (Foto: Noryards (Illustrasjon))

Skroget skulle bygges i Tyrkia og skulle etter planen ankomme Fosen sommeren 2016.  Foto: Noryards (Illustrasjon)

Noryards Fosen
 • Verftet Noryards Fosen i Rissa var en del av Noryards-gruppen, som eies av det Luxembourg-registrerte selskapet Calexco S.a.r.l.
 • Fosen Mekaniske Verksteder AS på Kvithyll i Rissa ble etablert i 1972. Frem til da het bedriften Frengen Slip og Motorverksted AS og var lokalisert i Frengen i Fevåg. Fosen Mek. var tidligere eid av grunnlegger Jens Bye og senere datteren Anna Synnøve Bye.
 • Etter økonomiske problemer ble verftet solgt til en gruppe trønderske investorer høsten 2006, blant dem Odd Reitan og Ole T. Bjørnevik.
 • I 2008 ble verftet solgt på ny til konsernet Bergen Group, der tidligere Sp-politiker Magnus Stangeland da var hovedaksjonær.
 • Etter enorme tap knyttet til byggingen av to cruiseferjer for rederiet Fjord Line, solgte Bergen Group i 2013 majoriteten av aksjene i verftet til Calexco.
 • Calexco overtok i fjor også de restende aksjene i verftet.
 • Bergen Group solgte også verftet BMV til Calexco, og sammen med det ukrainske selskapet Zaliv Ship design utgjør de Noryards-gruppen.
 • Calexco eies av ukrainske milliardæren Kostjantin Zjevago.
 • Noryards Fosen meldte oppbud til Fosen tingrett fredag 16. oktober 2015.
På forsiden nå