Vanlig å være blakk før lønna kommer

Nordmenn har det så godt økonomisk at nesten halvparten tillater seg å tømme kontoen dagevis før neste lønn kommer.

Forbrukerøkonom Maria Setsaas er bekymret over tomme kontoer før lønningsdag. 

Saken oppdateres.

- Fire av ti nordmenn har ofte lite igjen på konto før neste lønning. Spesielt gjelder dette de unge, her svarer én av to at de ikke har mye å rutte med mot slutten av måneden, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Maria Setsaas.

Undersøkelsen Setsaas viser til er utført av TNS Gallup på oppdrag fra Danske Bank. Her svarer hele 51 prosent av alle spurte under 30 år ja til at de ofte har lite penger på konto før neste lønn. 45 prosent av dem mellom 30 og 44 år sier det samme, mens de eldre sparer mer av lønna. Bare 34 prosent av dem mellom 45 og 50 svarer bekreftende på at kontoen often så å si blir tom, mens kun 19 prosent av dem over 60 år svarer det samme.

Flest kvinner på sparebluss

Det er flest kvinner som bruker opp det meste. Mens 40 prosent av kvinnene sier de ofte har lite penger igjen på kontoen, svarer 33 prosent av mennene det samme. Forbukerøkonom fraråder par å ha hele økonomien felles.

Trønderne er lik befolkningen i resten av landet.

Det er de som tjener minst, som har under 200.000 kroner i årslønn som oftest har tom konto. Dette gjelder 58 prosent. Men nummer to på lista er dem som tjener fra 800.000 kroner og opp mot én million. I denne gruppen har faktisk 27 prosent av alle lite på konto når måneden går mot slutten.

Forbrukerøkonomen tror nordmenn flest ikke er så redde for å tømme kontoen, rett og slett fordi vi har det ganske bra her til lands.

Lønna kommer hver måned

- Gode lønninger og trygge arbeidsforhold gjør kanskje at vi tillater oss å tømme kontoen dagene i forkant av lønningsdagen. Sammenligner vi oss med andre land der inntekten kan være mer usikker på grunn av usikre tider økonomisk, vet vi i Norge at lønnen stort sett kommer til faste tidspunkt hver måned, sier Setsaas.

Før sommerferien bekymret forbrukerøkonom Maria Setsaas seg over at så få nordmenn tenker på valutakursen når de drar på ferie.

Nå frykter forbrukerøkonomen at dagens lave boliglånsrenter vil oppmuntre enda flere til å tømme kontoen.

- Høyt forbruk og mangel på oppsparte midler er nok årsaken til at mange blakker seg før neste lønning, og i tider med lave boliglånsrenter vil flere nå få mer å rutte med så det er bekymringsverdig at så mange har lite til overs før neste lønning, sier Setsaas som mener dette viser viktigheten av å planlegge egen økonomi og tenke mer langsiktig ut over neste månedslønn.

Tidligere i høst forklarte Setsaas hvordan sparepengene dine blir spist opp av rekordlav rente.

Her er forbrukerøkonom Maria Setsaas sin tips for å kanskje få pengene til å strekke litt lengre:

* Se på eget forbruk. Gå tilbake én måned eller to for å se hva du faktisk bruker penger på. Er det noen utgifter som kommer som et sjokk? Hva kan du redusere, eller kanskje kutte helt ut?

* Få god oversikt med et budsjett. Inntektene er ofte de samme, men hvilke faste og variable utgifter går ut av kontoen hver måned? Mat er gjerne noe vi bruker mest penger på, så spar mye på å planlegge innkjøp. Lag en plan der du bestemmer hva familien skal spise i uka og hvor mye det vil koste. Dropper du i tillegg de daglige turene innom butikken, men kun handler en eller to dager i uka kan dette gi store utslag. Vær prisbevisst og se etter tilbudsvarer. Det er ofte stor prisvariasjon på varer som kjøttdeig, ost, bleier samt frukt og grønt.

Få tips til hvordan du kan holde matbudsjettet nede her.

* Faste abonnementer er den nye tids lommetyv. Mange har faste trekk som trekkes den dagen du lønna kommer og på den måte tenker du kanskje ikke over hvor du bruker på abonnement til blad, aviser og trening i løpet av et år. Et magasinabonnement kan fort koste deg 3000 kroner i året.

* Sjekk ut om det er noen å spare på å senke hastigheten på internett/bredbånd. Hvilken hastighet trenger du egentlig for kun å sjekke Facebook og været hjemme?

Forbrukerrådet mener norske kunder betaler for mye for bredbånd.

* Prioriter å spar opp en buffer. Sett gjerne en eller to månedslønner inn på en konto som skal dekke uforutsette utgifter som for eksempel verkstedregningen på bilen.

På forsiden nå