Noryards Fosen varslet tidligere denne uken at de begjærer oppbud i selskapet. 72 ansatte mister jobben. Torsdag ble oppbudsbegjæringen levert til Fosen tingrett.

I dag ble det formelt åpnet konkurs. I oppbudsbegjæringen heter det at Noryards Fosen har en samlet gjeld på 266,3 millioner kroner, opplyser bostyrer Knut Dypvik overfor Adresseavisen.

- Den eksterne leverandørgjelden er på 76 millioner kroner, mens selskapet også har en forpliktelse til å tilbakebetale 165 millioner kroner til en kunde, sier Dypvik.

Flere kreditorer

Den aktuelle kunden er etter alt å dømme reder Ole T. Bjørnevik og hans selskap Boa Offshore, som før konkursen varslet at de kansellerer en bestilling på et nytt ankerhåndteringsfartøy fra Rissa-verftet.

Årsaken er uenigheter om finansieringen av fartøyet, der verftets eier, den ukrainske oligarken Kostjantin Zjevago, skulle bidra med en tredel av kapitalen. Deler av betalingen uteble.

Her kan du lese mer om hvorfor Boa Offshore avbestilte skipet til en verdi av 700 millioner kroner.

De største kreditorene i selskapet, foruten Boa Offshore, er ifølge oppbudsbegjæringen følgende selskaper:

  • Klassifikasjonsselskapet DNV-GL (tidligere Det Norske Veritas), som har 4,3 millioner kroner utestående

  • Rissa-verftets morselskap Noryards AS, som har krav på 9,8 millioner kroner

  • Elektrikerfirmaet Elpro, som har 11,4 millioner kroner utestående

  • Utstyrsleverandøren Triplex, som har krav på 3,8 millioner kroner

  • Propellbedriften Brunvoll, som har 3,4 millioner kroner utestående

Verdier for 52 millioner

Bostyrer Dypvik understreker at kreditorlisten ikke er verifisert og at bostyret ennå ikke har begynt gjennomgangen av tallene som Noryards Fosen har levert i oppbudsbegjæringen til tingretten.

I konkursåpningen kommer det frem at verftet til sammen har rundt 236 millioner kroner i verdier. Av dette er bygg, anlegg og driftsmidler anslått til rundt 52 millioner kroner, ifølge bostyrer.

173 millioner kroner er knyttet til «arbeid under utførelse», noe som antakelig skriver seg tilbake til den kansellerte kontrakten med Boa Offshore.

- Dermed er de reelle verdiene nærmere 52 millioner kroner enn 236 millioner, sier Dypvik.

Ansatte skal møte NAV

Fredag ettermiddag var han på vei ut til verftet i Rissa. Sammen med advokatene John Aksel Stav, Rolf Lynum Bjerkem og Nils Håkon Risberg vil hans første oppgave være å sikre verdiene i selskapet.

- Men like viktig er å ta hånd om de ansatte, slik at de kan bli orientert om hvordan lønnsgarantiloven virker. Stav og Lynum Bjerkem skal håndtere lønnskravene for oss. Vi har allerede vært i dialog med NAV Lønnsgaranti, sier Dypvik.

Mandag er det berammet et møte mellom de ansatte og NAV i Rissa.

To konkurser i Bergen

I en børsmelding fredag varslet Bergen Group at de begjærer oppbud i to av sine underselskaper, nemlig Bergen Group Fosen og Bergen Group BMV.

Virksomheten i disse to selskapene, som var Bergen Groups skipsbyggedivisjon, ble overført til Noryards i 2013.

Det er per i dag verken operativ drift eller ansatte i disse selskapene, men begge har hatt leverandørgjeld som er blitt «delvis nedbetalt» over de siste to årene, heter det i børsmeldingen.