77 av Norges 100 rikeste er arvinger

Blant Norges 100 rikeste er det bare 23 personer som har bygd opp formuen fra grunnen av.

Odd Reitan har bygd opp som formue selv, mens sønnene Ole Robert (t.v.) og Magnus er blant flertallet av Norges rikeste som har arvet store formuer. Her er de på Lade Gaard i forbindelse med fremleggelsen av selskapets resultater for 2014.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Ligningslistene som ble lagt fram fredag, viser at 77 av de 100 med størst formue her til lands, startet med en stor arv, ifølge Dagens Næringsliv.

Listene viser også at de 1000 rikeste i Norge har økt formuene sine med over 45 prosent siden 2006.

Se listen over de med Norges største ligningsformuer her.

– De rike forblir rike. Det er ikke store bevegelser fra år til år. Folk som er født med en stor formue lever under vilkår som innebærer at formuen deres forblir blant de 100 største i landet, sier Kalle Moene, professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Blant unntakene på listen over Norges 100 rikeste er Odd Reitan, som er én av 23 som har bygd opp sin formue fra grunnen av.

Sønnene Ole Robert og Magnus er blant flertallet på listen, ettersom de hver har fått overført en tredel av aksjene i familiebedriften Reitangruppen.

LES OGSÅ: Odd Reitan er igjen rikest i Midt-Norge

Odd Reitan skriver i en e-post til Dagens Næringsliv at han ikke synes det er så viktig om formuen er arvet eller ikke.

- Det viktigste er at vi har sterke verdier og en utviklet mental forfengelighet som gjør at vi vil skape verdier. At vi har evnen til å unne og beundre hverandre er også en suksessfaktor. Om det arves eller ei, spiller mindre rolle, skriver han.

Odd Reitan er Midt-Norges rikeste ifølge skattelistene som ble offentliggjort fredag, mens laksearving Gustav Magnar Witzøe er nest rikest med en formue på 414 millioner kroner.

På forsiden nå