760 millioner i gjeld etter ferjefadese i Rissa

Selskapet som tidligere drev skipsverftet i Rissa er også konkurs med en gjeld på 760 millioner kroner.

Tap knyttet til byggingen av ferjene «Bergensfjord» og «Stavangerfjord» bidro til at skipsverftet i Rissa ble solgt til utlandet.  Foto: DAN ÅGREN, Adresseavisen

Saken oppdateres.

Omtrent samtidig som Rissa-verftet Noryards Fosen begjærte oppbud, kastet også det tidligere driftselskapet for verftet, Bergen Group Fosen, kortene.

Nå er selskapet tatt under behandling som konkursbo ved Nordhordland tingrett, og har oppgitt å ha en gjeld rundt 760 millioner kroner, skriver Maritime.no.

Også søsterselskapet Bergen Group BMV er slått konkurs med en gjeld som er oppgitt til rundt 140 millioner kroner.

LES OGSÅ: Verdens to mest miljøvennlige skip bygd i Rissa

- Intern gjeld

Finansdirektør Nils Hoff i Bergen Group-konsernet sier at det meste av gjelden er intern, og vil ikke opplyse om hvor mye de skylder andre selskaper.

- Jeg kan imidlertid bekrefte at det vesentlige av gjelden er mot konsernselskaper, og da i all hovedsak Bergen Group Shipbuilding AS og Bergen Group Fosen Holding AS, sier Hoff til Maritime.no.

Gjelden i Fosen og BMV skal hovedsakelig stamme fra de enorme tapene den tidligere skipsbyggingsdivisjonen i Bergen Group pådro seg før virksomheten i selskapene ble solgt.

LES OGSÅ: Fortsetter å tape penger på Fosen

Tapte på ferjer

I 2012 og 2013 hadde de to Bergen Group-døtrene bokført tap på 1,7 milliarder kroner til sammen, blant annet som følge av forsinker og kostnadsoverskridelser på de to bil- og passasjerferjene «Stavangerfjord» og «Bergensfjord» som ble bygd i Rissa.

LES OGSÅ: Problemferje døpt

Som følge av tapene ble verftene etter hvert solgt til den ukrainske milliardæren ukrainske Kostjantin Zjevago, og samlet i det nye Noryards-konsernet.

LES OGSÅ: Bergen Group Fosen skifter navn

Onsdag i forrige uke valgte Noryards Fosen å begjære seg selv konkurs.

Noryards Fosen
  • Verftet Noryards Fosen i Rissa var en del av Noryards-gruppen, som eies av det Luxembourg-registrerte selskapet Calexco S.a.r.l.
  • Fosen Mekaniske Verksteder AS på Kvithyll i Rissa ble etablert i 1972. Frem til da het bedriften Frengen Slip og Motorverksted AS og var lokalisert i Frengen i Fevåg. Fosen Mek. var tidligere eid av grunnlegger Jens Bye og senere datteren Anna Synnøve Bye.
  • Etter økonomiske problemer ble verftet solgt til en gruppe trønderske investorer høsten 2006, blant dem Odd Reitan og Ole T. Bjørnevik.
  • I 2008 ble verftet solgt på ny til konsernet Bergen Group, der tidligere Sp-politiker Magnus Stangeland da var hovedaksjonær.
  • Etter enorme tap knyttet til byggingen av to cruiseferjer for rederiet Fjord Line, solgte Bergen Group i 2013 majoriteten av aksjene i verftet til Calexco.
  • Calexco overtok i fjor også de restende aksjene i verftet.
  • Bergen Group solgte også verftet BMV til Calexco, og sammen med det ukrainske selskapet Zaliv Ship design utgjør de Noryards-gruppen.
  • Calexco eies av ukrainske milliardæren Kostjantin Zjevago.
  • Noryards Fosen meldte oppbud til Fosen tingrett fredag 16. oktober 2015.
På forsiden nå