Det viser de siste tallene fra NAV.

2,5 prosent av arbeidsstyrken er nå registrert som helt arbeidsledige i Sør-Trøndelag. Det tilsvarer 4200 personer, og er en økning på 343 personer i løpet av det siste året.

Tar man med de som også er på såkalte arbeidsmarkedstiltak, er den totale ledigheten på like i overkant av tre prosent. Dette er noe mindre enn hva tallene for landsgjennomsnittet viser.

I Nord-Trøndelag har antallet ledige økt med 46 personer det siste året, noe som gjør at det nå til sammen er 389 flere arbeidsledige i Trøndelag enn på samme tid i fjor. Også Nord-Trøndelag ligger under landsgjennomsnittet for arbeidsledighet.

Ingeniører og industriarbeidere rammet

Arbeidsledigheten har økt mest i Sør-Trøndelag for ingeniører og IT-ansatte. Ledigheten for denne yrkesgruppen har gått opp med 56 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

Her kan du lese om hvordan ingeniøren Silje (27) fra Inderøy opplevde på miste jobben, og hvordan hun har kjempet for å få seg en ny jobb i ettertid.

Også flere industriarbeidere har mistet jobben i løpet av det siste året, og ledigheten blant denne yrkesgruppen har økt med 23 prosent det siste året.

Mye av grunnen til den økte ledigheten er nedturen i gass- og oljebransjen, som for virkelig startet i da oljeprisen falt dramatisk i fjor høst. Adresseavisen har gjennomført en grundig kartlegging av hvor mange ansatte som har mistet jobben i olje- og gassrelaterte bedrifter, og kommet frem til at det i løpet av det siste året er 691 færre stillinger innen disse bransjene enn det var i september i fjor.

Her kan du se et kart som viser hvordan hver enkelt kommune i Trøndelag er rammet av oljenedturen (PLUSS)

Her kan du se et kart som viser hvordan de største bedriftene som jobber opp mot olje- og gass er rammet (PLUSS)

Kraftig økning i Norge

Økningen i antall ledige på landsbasis er større enn den er i Sør-Trøndelag. I en pressemelding beskriver NAV økningen som kraftig.

I oktober ble nemlig 2100 flere personer arbeidsledige i Norge.

Nå er 80 000 personer registrert som helt ledige hos NAV. Det er 7900 flere enn for ett år siden, og utgjør 2,9 prosent av arbeidsstyrken.

Tar man med de som også er på arbeidsrettede tiltak, er det til sammen 94 400 personer som er uten arbeid. Dette utgjør 3,1 prosent av arbeidsstyrken.

SSB regner ledighet på en litt annen måte enn NAV. I deres rapport for tredje kvartal i år, går det frem at de mener at arbeidsledigheten nå er oppe i 4,6 prosent av arbeidsstyrken.

79 prosent økning i Rogaland

Fylket som er verst herjet er Rogaland, hvor arbeidsledigheten har økt med 79 prosent i løpet av det siste året. Her er ledigheten nå på fire prosent av arbeidsstyrken. Det samme er den i Aust Agder.

Også Møre og Romsdal og Hordaland har opplevd en kraftig økning i arbeidsledigheten. I Møre og Romsdal har ledigheten økt med 35 prosent, mens økningen i Hordaland er på 28 prosent.

Bedre i Nord-Trøndelag

I likhet med Sør-Trøndelag er også Nord-Trøndelag mindre rammet av arbeidsledighet enn landet som helhet.

Totalt 1752 personer er nå helt ledige i Nord-Trøndelag, noe som tilsvarer 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

Yrkene hvor det er høyest arbeidsledighet i det nordlige trønderfylket er innen bygg og anlegg, samt butikk- og salgsarbeid. NAV-direktør Vegard Rydningen i Nord-Trøndelag tror imidlertid at ledigheten innen disse bransjene vil gå noe ned i tiden fremover.

- Det at Kværner Verdal er sikret oppdrag for noen år frem i tid er veldig positivt og betyr mye både for sysselsetting og næringsutvikling i regionen. Samtidig har Norske skog Skogn signalisert en forventning om økende drift fra november av og en tid framover, og i Lierne er det stor aktivitet og engasjement rundt etableringen av blant annet et nytt bakeri. Så det er mange positive trekk, uttaler Rydningen i en pressemelding.

Verdal er fortsatt kommunen i Nord-Trøndelag med størst andel arbeidsledige. 3,9 prosent av arbeidsstyrken var uten arbeid i oktober. Det er imidlertid også den kommunen hvor arbeidsledigheten synker raskest.