Det er Klondyke-stemning i Namdalen etter at Overhalla-bedriften Pharmaq tirsdag ble solgt for 6,5 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Namdalinger styrtrike etter oppkjøp

LES OGSÅ: Pharmaq solgt for 6,5 milliarder

LES OGSÅ: Pharmaq solgt for 1,9 milliarder

Kvinner i flertall

44 helt vanlige trøndere, hvorav 29 kvinner, innkasserer 133 millioner kroner etter oppkjøp. De aller fleste er helt vanlige ansatte, bosatt i Overhalla eller en av nabokommunene.

Samtlige har valgt å satse egne sparepenger på kjøp av aksjer i selskapet Salar Invest AS, som eier 12,81 prosent i Pharmaq. Resten eies av det britiske oppkjøpsfondet Permira.

Nå kan de 140 eierne i Salar Invest innkassere over 800 millioner kroner. Pharmaq-sjef Morten Nordstad, bosatt i Stange utenfor Hamar, får alene over 123 millioner kroner for sine aksjer.

Rike blir også styreproffene Svein Aaser og Kjell Bjordal. Aaser var tidligere sjef for DNB, og trakk seg nylig som styreleder i Telenor etter Vimpelcom-skandalen. Bjordal har bakgrunn som toppsjef for fôrselskapet Ewos, og er nå styreleder i Sparebank1 SMN og flere andre selskaper.

Nå må begge trolig tre til side i Pharmaq-styret.

«Pharmaq blir fra 10. november en del av kjøpers organisasjon. Det er naturlig at de bemanner alle posisjoner», skriver Aaser i en tekstmelding til Adresseavisen.

Ni millionærer

Blant namdalingene er det Bernt Martinsen og Arne Marius Fiskum som får mest, med henholdsvis 57 og 38 millioner kroner. Begge har hatt nøkkelstillinger i Pharmaq siden 90-tallet.

Inger Kvitvang fra Snåsa, Bernt Kristian Melgård fra Kolvereid, Marit Dahle fra Namsos, Tore Eilif Rotvik fra Skage, Trude Beate Parnas fra Snåsa, Anne Berit Romstad fra Høylandet og Espen Gevig Pedersen fra Spillum innkasserer mellom én og ti millioner kroner.

Oppkjøpsfondet Permira, som kjøpte Pharmaq for 1,9 milliarder kroner i mars 2013, hadde egentlig tenkte å eie Overhalla-bedriften i mange år. Pharmaqs finansdirektør Tore Valderhaug vil ikke si om det vare Permira eller kjøperen Zoetis som tok initiativet til gårsdagens handel.

- Det er ikke riktig av med å kommentere det, men generelt er det slik at oppkjøpsfond gjerne eier en bedrift i fem til sju år. Skjer det noe før det, skyldes det gjerne en annen type hendelser, sier han.