Derfor kan vinteren bli 6000 kroner billigere enn i kriseåret 2011

Strømvinteren 2015/16 ligger an til å bli rekordbillig.

Strømprisene i vinter ligger an til å bli enda lavere enn i fjor. Illustrasjonsbildet er fra Nardo i Trondheim.  Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN

Saken oppdateres.

Nordiske kraftselskaper har satset flere titalls milliarder kroner på nye kraftutbygginger de siste årene, og Statnett er i ferd med å gjennomføre det største investeringsprogrammet noensinne.

LES OGSÅ: Se hvor mye du kan spare ved å gjøre boligen mer energieffektiv

LES OGSÅ: Regnværet gir billig strøm

I tillegg er vannmagasinene velfylte, forbruket vokser saktere enn tilbudet, og værmelderne spår at mildværet holder seg.

Alle disse faktorene bidrar til at prisforventningene denne vinteren er enda lavere enn i fjor. Det gjelder også i Midt-Norge, som flere vintre har hatt høyere priser enn resten av landet på grunn av kraftunderskuddet i regionen.

- Det siste varselet viser forholdsvis milde temperaturer i fire uker framover. Så lenge det ikke endrer seg, tror markedet at prisene blir lave, sier Berit Gran Buchholdt, porteføljeforvalter i Trønderenergi Marked.

23 øre i vinter?

I krisevintrene 2009/10 og 2010/11 betalte en gjennomsnittskunde i Trondheim over 55 øre per kilowattime (kWh) i vintermånedene desember – mars. I tillegg kommer avgifter, nettleie og fortjeneste til strømleverandøren, slik at de fleste endte opp med en totalpris på over 1 krone og 30 øre.

De siste årene har prisnivået vært langt mer behagelig, sett med strømkundenes øyne. Denne vinteren ligger prisen an til å bli den laveste siden 2006/07. på strømbørsen Nasdaq Commodities omsettes det såkalte futureskontrakter for strøm i det nordiske markedet. Månedsprisen for perioden desember – mars ligger i øyeblikket på 23,09 øre per kWh i gjennomsnitt.

Det betyr at du kan få strømmen levert for under 80 øre per kWh når nettleie, avgifter og andre påslag er inkludert.

LES OGSÅ: Lav strømpris tross tørrår

LES OGSÅ: Strømkundene gjør ikke som forventet

6000 kroner spart

Fordi de aller fleste av oss bruker strøm til oppvarming, øker forbruket kraftig om vinteren. Bor du i en gjennomsnittsbolig i Trondheim som bruker 20 000 kWh strøm i året, vil strømforbruket i vintermånedene desember – mars koste deg rundt 9500 kroner derom "prisvarselet" slår til. Det er grovt regnet 6000 kroner mindre enn vinteren 2010/11.

Bor du utenfor Trønderenergis nedslagsfelt i Midt-Norge, kan sluttregningen bli noe større, fordi nettleia er høyere. Det gjorde du også i 2010/11, slik at besparelsen blir omtrent den samme som for kunder som betaler nettleie til Trønderenergi.

Berit Gran Buchholdt i Trønderenergi sier det er været som først og fremst avgjør hva sluttsummen blir.

- Dersom værvarslene endrer seg, og det kan skje fort, vil prisene bli høyere. Men selv med en kald vinter, vil ikke prisene bli så høye som det vi har sett enkelte ganger tidligere, sier hun.

På forsiden nå