Det verdensomspennende IT-selskapet Oracle lanserte i oktober versjon 5.7 av databasesystemet MySQL. Oracle-kontoret på Lade i Trondheim har ledet den prestisjetunge utviklingen av denne oppdateringen de siste tre årene. Det var digi.no som først skrev om saken.

Brukes av Twitter og Facebook

Geir Høydalsvik (50) er utviklingsdirektør for software i Oracle Norge, og er global sjef for rundt 100 personer som sitter på forskjellige Oracle-kontor rundt omkring i verden. På Lade er han sjef for rundt 20 av de 35 personene som jobber ved Oracle-kontoret i Trondheim.

Databasesystemet MySQL er for den gjengse nordmann kanskje et ukjent begrep, men i programmerer-verdenen er det et svært etablert begrep. Og det er kanskje ikke så rart, med tanke på antallet store aktører som bruker det.

- Omtrent alle sosiale media du har hørt om, bruker databasesystemet MySQL. Twitter, Facebook, Linkedin, Youtube, Wikipedia og Google bruker dette systemet eller en variant av det. Det er kanskje verdens mest brukte databasesystem, forteller Høydalsvik.

- Et lite mysterium

Det betyr at flere hundre millioner brukere i hele verden har data lagret i MySQL. Og nå har den siste versjonen av databasesystemet blitt utviklet under Høydalsviks ledelse på Lade.

- Vi har generelt fått gode tilbakemeldinger. Aktørene liker funksjonaliteten som er levert, sier han.

- Hvorfor er dere ikke mer kjent, Høydalsvik?

- Vi synes også det er et lite mysterium at det ikke har vært mer interesse. Vi har ikke forsøkt å holde det vi driver med hemmelig, sier han.

I dataverdenen er det selvsagt mange som vet av Oracle-filialen i Trondheim.

- Det er vanskelig å finne en programmerer som ikke vet hva MySQL er. Det er en internasjonal merkevare, forklarer Høydalsvik.

Mest kjent for Java

Oracle er kanskje mest kjent for programmeringsspråket Java. Det er det mange nordmenn som møter på nett, blant annet når de logger seg på nettbanken.

- Forskjellen på Java og MySQL er at Java er mer synlig. MySQL ligger bak kulissene, og brukerne blir ikke eksponert for denne teknologien, forklarer Høydalsvik.

For Høydalsviks del startet det hele med oppstartsselskapet ClustRa på slutten av 90-tallet. I 2002 ble ClustRa kjøpt av Sun Microsystems. I 2009 ble dette selskapet igjen kjøpt opp av det store IT-selskapet Oracle som har rundt 120 000 medarbeidere i hele verden.

Har et laboratorium

Men hvorfor var det Trondheim som fikk den viktige oppgaven med å utvikle den siste versjonen av databasesystemet MySQL. Høydalsvik har noen teorier.

- Vi har vist at vi har dyktige medarbeidere, og i tillegg har vi et laboratorium hvor vi kan teste og utvikle produktet. Vi har noen hundre datamaskiner som står i et 100 kvadratmeter stort rom på Lade. Dette er det eneste MYSQL-laboratoriet i Oracle-systemet, sier han.

Dessuten har det gjennom lang tid utviklet seg et meget sterkt databasemiljø ved NTNU i Trondheim.

- NTNU var tidlig ute med å utdanne studenter i databaseteknologi. Jeg begynte på Gløshaugen i 1987, og da var det et tungt etablert databasemiljø allerede, forteller 50-åringen.

LES MER (PLUSS): - Lær kidsa koding

Trenger flere ansatte

I 2005 ble den viktigste databasekonferansen i verden, VLDB, arrangert i Trondheim. Men til tross for sterke fagmiljø, er det likevel utfordrende å finne nye medarbeidere ifølge Høydalsvik.

- Å finne nok kompetente folk er en utfordring. Hadde vi funnet gode kandidater så ville vi fått ansatt flere. Håndtering av store databasemengder er i tiden, og jeg kan derfor anbefale datastudenter å spesialisere seg innenfor databasesystemer, sier han.

Det er om lag 150 personer i Oracle som jobber med utviklingen av MySQL server. Høydalsvik har medarbeidere som han må kommunisere med i blant annet Frankrike, England og Australia.

- Folk er fleksible til tross for ulike tidssoner, og vi har ukentlige fellesmøter over telefon. Dessuten chatter vi over nett. Innimellom møtes vi alle sammen, og i neste uke skal jeg treffe alle i London, sier han.

Nominert til gjev pris

Nylig fikk Høydalsvik en meget hyggelig telefon. Han er nominert sammen med 19 andre til «årets IT-direktør». Det er Den norske dataforening som deler ut prisen 25. november i Oslo.

- Det er hyggelig å bli sett, og det er hyggelig at også Trondheim blir husket i slike sammenhenger. Det er jo ofte litt Oslo-tungt. Jeg ser det som en fin publisitet for miljøet på Lade å være nominert, sier han.

Høydalsvik mener at utviklingen til Oracle på Lade er et bevis på at man ikke trenger å være i Silicon Valley for å løse store oppgaver.

- Det er mye spennende som skjer i Trondheim for tiden. Trondheim Developers Conference ble nylig arrangert og det var om lag 700 deltakere. Vi slet med å få meldt på våre ansatte fordi det ble fullbooket. Man skulle tro noe sånt var smalt, men dette viser at det bobler i miljøet i Trondheim.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Oracle på Lade i Trondheim har stått bak utviklingen av databasesystemet MySQL. Fra venstre: Yngve Svendsen, Manyi Lu, Geir Høydalsvik og Ståle Deraas. Foto: Oracle Norge
Dette er maskotene til IT-selskapet Oracle og databasesystemet MySQL. Foto: Oracle Norge