Søknadsfristen til stillingen som ny visesentralbanksjef med ekstra ansvar for Oljefondet gikk ut 14. november. Tirsdag ble søkerlisten offentliggjort.

Det er fire mannlige søkere til stillingen, den eneste som ikke er unntatt offentlighet er Egil Matsen (46), professor ved NTNU og en av styremedlemmene i Norges Banks hovedstyre.

Sterk kandidat

Matsen selv ønsker ikke å uttale seg om sin søknad, men professor og kollega Ragnar Torvik mener de andre søkerne vil møte tøff motstand.

- Uansett hvem de andre søkerne er, så vil det bli vanskelig for dem å slå Matsen, sier Torvik.

Egil Matsen er 46 år og professor i samfunnsøkonomi. Han er i dag instituttbestyrer ved Institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU. Matsen har i to perioder vært bosatt i USA som gjesteforsker ved Harvard University, og han har i det siste vært en sterk pådriver for at det opprettes et eget økonomifakultet på NTNU.

Praktisk og akademisk

- Matsen har en kombinasjon av praktisk erfaring med kapitalforvaltning gjennom mange år i styret i Norges Bank og en akademisk kompetanse på finansøkonomi og makroøkonomi som er jeg vanskelig kan se at noen i landet kan matche, sier Torvik.

Matsen har blant annet forsket på hva som er optimal bruk av oljepenger over tid, hvordan store fond sin forvaltningsstrategi bør være, samt hvordan Sentralbanken bør sette renten.

Oljefondet er verdens største statlige fond, og har en kapital på over 7000 milliarder. Det vil si nær 1,5 million per nordmann. Finansdepartementet skriver i en pressemelding at de vil gå videre med ansettelsesprosessen ut fra søkerlisten.