Tall fra Nav viser at bølgen av oppsigelser og permitteringer sprer seg fra oljesektoren til andre deler av næringslivet, skriver Aftenposten.

På ett år – frem til utgangen av oktober – var det en dobling av antallet personer som kan bli oppsagt eller permittert – fra 19.938 i januar-oktober i fjor til 41.233 i samme periode i år.

Ny rekord i én måned

- Aldri har det vært så mange varsler om oppsigelser og permitteringer på én måned siden 2009, da vi begynte å hente inn disse tallene. Vi følger dette tett, sier Nav-sjef Sigrun Vågeng til Aftenposten.

I oktober fikk 4498 personer beskjed om at de blir oppsagt – en økning med 1886 personer (72 prosent) siden september.

6987 personer fikk varsel om permitteringer, en økning med 815 personer (48 prosent) fra måneden før.

Todelt arbeidsmarked

Totalt var det 89 bedrifter som varslet Nav-kontorene om oppsigelser og 70 bedrifter som meldte om permitteringer, viser månedstallene.

- Vi ser at det fortsatt er en todeling av arbeidsmarkedet – med færre jobber i næringer som er rammet av en lavere oljepris, mens det er økt aktivitet i industrien som nyter godt av lav rente og svakere kronekurs, sier den nye Nav-sjefen.

Arbeids- og velferdsetaten Nav ser foreløpig ingen grunn til å endre sine prognoser. Nav legger til grunn en fortsatt økning i ledigheten i 2016, men at utviklingen snur i 2017.

Et klart oljefenomen

Fortsatt er det flest oppsigelser og permitteringer i oljenæringen.

- Rogaland og Hordaland har som oljefylker vært i en spesiell stilling. Det ser nå ut til at det sprer seg til andre deler av landet, først og fremst Akershus og Trøndelag. Det er ikke uventet, sier den nye Nav-sjefen.

I andre deler av landet er det et langt bedre arbeidsmarked.

Det er også registrert økning i transport, lagring og konsulentbransjen.

Ikke utvidet permitteringstid

- Det er også grunn til å være klar over at ikke alle varslene fører til oppsigelser og permitteringer. Omtrent halvparten av varslene blir satt ut i livet. Vi tror den andelen kommer til å øke noe. Det tar gjerne noen måneder før man ser dette i ledighetstallene, forteller Vågeng.

Nav har gitt råd til Arbeids- og sosialdepartementet om at dagens arbeidsmarked ikke tilsier en utvidelse av den betalte permitteringstiden fra 30 til 52 uker.

NAV-sjef Sigrun Vågeng. Foto: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX