- Vi jobber hele tiden for å redusere nettleien til folk, og da er det surt at staten tar inn mer og mer, sier Uthus til Adresseavisen.

I budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF som ble presentert mandag økes elavgiften med 1,5 øre, noe som betyr 670 millioner kroner i økte inntekter til staten neste år.

Uthus sier at nettleien for deres kunder i realiteten vil øke med 2,5 øre, ettersom elavgiften både blir konsumprisjustert og det blir lagt moms på toppen. For en snittkunde med et strømforbruk på 20 000 kilowattimer i året betyr det en økning på 500 kroner.

- Til sammen vil dette bety rundt 50 millioner i ekstra kostnader for våre kunder, sier Uthus.

Kuttet leien i november

Trønderenergi Nett satte ned nettleien med drøyt fem øre fra 1. november, noe som betød en reduksjon på 1120 kroner for en snittkunde. Nå spises rundt halvparten av dette opp.

- Jeg syns det er surt, for kundene ser ikke forskjell på det de betaler til staten og det de betaler til oss, sier Uthus.

Elavgiften ble også økt både i statsbudsjettet for 2015 som ble vedtatt i fjor og i revidert budsjett i mai.

Ifølge nettdirektøren vil en snittkunde i Trønderenergi Nett betale litt over 10 000 kroner i nettleie neste år. Av dette vil 5600 kroner være skatter og avgifter, men resten går til Trønderenergi og Statnett som drifter strømnettet.

- Skjermer drivstoff

Han sier at nettselskapet i stadig større grad brukes som skatteoppkrever av staten, og at det at det blir stadig mindre synlig at man driver effektivt.

- Det er ganske heftig når over halvparten av nettleien går til skatt og avgift, sier Uthus.

- Men økt elavgift kan også føre til redusert strømforbruk. Er ikke det bra?

- Jo, det kan være bra, men jeg syns det er spesielt når man øker avgiften på fornybar energi, men samtidig skjermer drivstoffutgiftene. Hvis man virkelig mener noe med grønn omstilling, så bør man gå etter den sektoren som virkelig står for utslipp, sier han.

Uthus påpeker at utslipp fra energiforsyning står for bare rundt tre prosent av de totale norske klimautslippene, ifølge Statistisk sentralbyrå, mens transportsektoren står for rundt 20 prosent.

Savner politisk engasjement

Nettdirektøren sier at den økte elavgiften også vil føre til større kostnader for næringslivet, i en periode som preges av nedturen i oljebransjen.

Uthus har ingen tro på at økningen i elavgift vil bli reversert, og savner lokalt politisk engasjement om saken.

- Jeg savner at lokale politikere går i bresjen for et konkurransedyktig næringsliv. Det er veldig lett å øke elavgiften nå fordi strømprisen er så lav, men det er ingen garanti for at den ikke går opp igjen, sier Uthus.

Nå kan du følge Økonomiadressa på Facebook. Trykker du «liker» på siden, vil du jevnlig blir oppdatert med de viktigste økonominyhetene fra Midt-Norge.