Dette er en oversikt over noen av konsekvensene den nye budsjettavtalen får for din økonomi.

Skattelette for lavtlønte

De fire partiene, Høyre, Frp, Venstre og KrF, ble enige om betydelig mindre skatteletter enn regjeringens forslag la opp til.

Regjeringens forslag til ny skattemodell, såkalt trinnskatt endres. Blant annet ved at innslaget for det første trinnet endres. Dette gjør at lavtlønte kommer bedre ut, skriver Aftenposten.

Har du sett at Økonomiadressa har fått en ny side på Facebook? Se siden her, og trykk «liker» hvis du vil følge oss!

Dyrere strøm og flyreiser

El-avgiften øker med 1,5 øre per kilowattime.

Det skal bli dyrere å fly både innenriks og utenriks, men de fire partiene skjermer avgiftsøkningen for de distriktsrutene hvor staten kjøper regionale flyruter.

Denne avgiftsøkningen blir på 80 kroner per reise, og vil til sammen bringe inn én milliard kroner i økte inntekter til staten.

Endrer bilavgiftene, beholder bensinavgiftene

Samarbeidspartiene gjør store endringer i bilavgiftene, i tråd med allerede varslede endringer. De største endringene gjøres i første omgang for engangsavgiftene, det vil si ved kjøp av bil.

ngangsavgiftene endres ikke totalt, men legges om slik at det blir lagt større vekt på å straffe utslipp, og mindre vekt på antall hestekrefter.

Fremskrittspartiet har fått gjennomslag for å holde diesel- og bensinavgiften uendret.

Satsen for skattefri kilometergodtgjørelse settes ned til 3,80 kr/km.

I tillegg kan det kommet ytterligere endringer: Budsjettpartiene har lagt inn flere anmodningsforslag om endring av veibruksavgiftene, eksempelvis knyttet til naturgass.

Mer i pensjon til gifte og minstepensjonister

Gifte og samboende pensjonister får mer i pensjon neste år. Regjeringen bruker 900 millioner kroner på å redusere avkortingen som foretas når to pensjonister bor sammen. Endringen settes i verk fra 1. september 2016. Regjeringen har tidligere anslått at effekten blir en økt pensjon på ca. 4000 kroner ekstra i pensjon i året pr. person, altså 8000 pr. par når dette er innført for hele året.

I tillegg vil enslige pensjonister med minstepensjon få 4000 ekstra.

Økt lærertetthet og mer gratis kjernetid

320 millioner kroner skal brukes på tidlig innsats i skolen gjennom økt lærertetthet fra 1. til 4. trinn fra 1. august neste år.

Samtidig er de fire borgerlige partiene enige om å bruke 24 millioner kroner på å utvide ordningen med gratis kjernetid i barnehagen til også å gjelde treåringer. Tiltaket har en helårseffekt på 52 millioner kroner.

Budsjettavtalen åpner dessuten for å gjøre aktivitetsskolen eller skolefritidsordningen billigere for husholdninger med lave inntekter.

Ingen poseavgift

Som varslet innføres det ingen poseavgift.