Sjeføkonom tror på nullrente i 2016

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror fallende oljeinvesteringer og risiko for lavere etterspørsel fra husholdningene vil tvinge Norges Bank til å sette renten ned til null til neste år.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viste tirsdag at oljeselskapene har nedjustert sine investeringsplaner for neste år.

- Det siste bekrefter at nedturen fortsetter, og alt i alt ligger det an til en større nedgang i oljeinvesteringene enn Norges Bank og vi har lagt til grunn, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til Dagens Næringsliv.

Nå kan du følge Økonomiadressa på Facebook. Hvis du trykker «liker» på siden, vil du få jevnlige oppdateringer på de største økonominyhetene fra Midt-Norge.

LES OGSÅ: Mener oljebransjen var overbemannet

Tirsdag kom også Finans Norges Forventningsbarometer, som viser at norske husholdninger er mer pessimistiske med tanke på utviklingen i norsk økonomi. Den pessimismen kan føre til at både det private forbruket og boligmarkedet kan stå foran en svakere utvikling. Til sammen gjør dette at Andreassen venter lav økonomisk vekst.

- Prognosen vår for vekst i Fastlands-Norges BNP neste år er under arbeid, men vi har kommet under én prosent. Det er svakt, og det er grunnen til at vi tror at Norges Bank kommer til å kutte renten til null, sier Andreassen.

Han er usikker på om det kommer et kutt allerede på rentemøtet i desember, men er sikker på at flere kutt vil komme neste år. I løpet av annet halvår ser han for seg at styringsrenten har falt til null fra dagens 0,75 prosent.

Lurer du på hvordan olje- og gassbedriftene i Trøndelag er rammet av oljenedturen? Her ser du en oversikt over hvordan de største bedrfitene i Nord- og Sør-Trøndelag er rammet.


På forsiden nå