Restaurantene Bryggen Asian Cooking og Sabor Tapas & Grill og puben Den Gode Nabo ble slått konkurs 27. oktober. Den kjente restaurantdriveren Trond Kolstad eide og drev dem via selskapet Bryggen Gastronomi

- Driften av Sabor tok all energi og fokus, og vi tapte penger der. Den Gode Nabo var 25 år med fulle hus. Vi flyttet fokus fra Den Gode Nabo og Bryggen Asian Cooking. Vi skulle aldri åpnet Sabor. I etterpåklokskapens lys skulle vi heller leid ut lokalene, sier Kolstad.

Tidligere drev Kolstad brasseriet Chablis i det samme lokalet som Sabor Tapas & Grill lå. Chablis åpnet i 1998 og stengte dørene i 2012 etter en vannlekkasje. Etter det åpnet Kolstad Sabor Tapas & Grill.

Krav på 18,1 millioner

Torsdag var første skiftesamling etter konkursen Bryggen Gastronomi i Sør-Trøndelag tingrett. Bostyrer, advokat Terje Aas i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, presenterte den midlertidige innberetningen om konkursen.

Det er meldt 128 krav i boet fra kreditorer, på til sammen 18,1 millioner kroner. Det største er pantekravet fra Nordea Bank Norge på 6,9 millioner. Det nest største kravet er ubetalt husleie for lokalene til de to restaurantene og puben i Øvre Bakklandet 66 ved Gamle Bybro. Kravet fra selskapet Bakklandet Eiendom er på 3,7 millioner. Kolstad eier selv 26 prosent av Bakklandet Eiendom. De to medeierne er hans tidligere kompanjong Choudry Abdul Basit og Trine Løken.

Skatt Midt-Norge har meldt et krav på 2,6 millioner og kemneren i Trondheimsregionen har et krav på 1,4 millioner. Det var Skatt Midt-Norge som begjærte konkursen i Bryggen Gastronomi på grunn av ubetalt og forfalt merverdiavgift.

Ifølge bostyrer er det for tidlig å si om kreditorer som ikke har pantsikrede fordringer i boet vil få utbetalt noe (dividende).

Krav mot eier

Det var rundt 35 ansatte i Bryggen Gastronomi på konkurstidspunktet. Bostyrer har til nå mottatt 42 lønnskrav og søknader om dekning fra lønnsgarantifondet.

Bryggen Gastronomi hadde på konkurstidspunktet regnskapsført driftstilbehøret til vel to millioner og varelageret til 466 000 kroner. I tillegg har selskapet fordringer på 11,3 millioner. Kundefordringene utgjør 635 000 kroner.

Blant andre fordringer er 5,1 millioner mot morselskapet Troko, som eies av Kolstad, en fordring på 2,5 millioner mot Kolstad, 1,5 millioner mot Basit og 1,2 millioner mot Bryggen Gourmet. Sistnevnte selskap laget sushi til Rema 1000 og Bunnpris, og ble slått konkurs 18. november.

Ifølge bostyrer vil kravene bli vurdert med tanke på inndrivelse.

Nordea hadde pant i eiendelene, varelageret og kundefordringene, og bostyret har derfor overført (abandonert) dette til banken.

Betalte tilbake moms

Bostyret har fremmet et omstøtelseskrav mot Skatt Midt-Norge på vel 1,3 millioner kroner. Det er merverdiavgift som Bryggen Gastronomi betalte inn den siste tiden før konkursåpningen. Skattemyndighetene har akseptert kravet, og overført pengene til boets konto.

Omstøtelse skal sørge for likebehandling av kreditorene og motvirke tapping av skyldneren for formuesverdier like før konkurs.