79 200 personer i Norge er nå registrert som helt arbeidsledige hos Nav. Det er 8 200 flere enn på samme tid i fjor.

Dette tilsvarer en økning på 11 prosent. Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,6 prosent i november i fjor.

– Ledigheten fortsetter å øke, men ikke like raskt som i oktober. Ledigheten øker klart mest på Sørvestlandet, mens andre fylker opplever fallende ledighet, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Visste du at Økonomiadressa er på Facebook? Trykk «liker» og hold deg oppdatert på økonominyheter!

Verst i oljefylkene

Nav skriver i pressemeldingen at det er store fylkesvise forskjeller i ledigheten. Arbeidsledigheten i Sør-Trøndelag er på 2,5 prosent, en oppgang på syv prosent sammenliknet med samme måned i fjor. Det er imidlertid på samme nivå som i oktober i år.

I Nord-Trøndelag står ledigheten på stedet hvil, med 2,6 prosent, dersom man sammenlikner november i fjor med november i år.

I Rogaland er arbeidstakerne verst stilt: Her har antallet ledige økt med 81 prosent sammenlignet med november i fjor. I Møre og Romsdal har økningen vært på 40 prosent. Her er arbeidsledigheten nå på 2,8 prosent.

Men i enkelte fylker, som i Hedmark, Finnmark og Vestfold, har ledigheten gått ned.

Ingeniørledighet

Arbeidstakere med utdanning innen ingeniør og IKT-fag har størst problemer med å finne arbeid. Ved utgangen av november var det 2 900 flere helt ledige med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag enn for ett år siden, noe som tilsvarer en økning på 73 prosent, skriver Nav.

Personer med bakgrunn fra industriarbeid har nest størst økning i ledigheten, med 34 prosent, fulgt av meglere og konsulenter med 23 prosent.

Alle disse yrkesgruppene er sterkt påvirket av nedgangen i oljebransjen. Nav registrerer generelt at flere arbeidsledige forblir ledige over lengre tid.