- Vi sendte inn fire oster, og fikk fire medaljer. Det har ikke helt gått opp for meg ennå, sier en entusiastisk meieribestyrer Egil Smith-Meyer i Tingvollost til Adresseavisen.

Kvitmuggosten Mild Mester vant sin kategori, og ble dermed plukket ut som en av 62 kandidater til tittelen verdens beste ost. Det var rekordmange 2727 oster fra hele verden som deltok i konkurransen World Cheese Awards i Birmingham i Storbritannia. Dette blir sett på som verdens mest prestisjetunge ostekonkurranse.

LES MER (PLUSS): Mathall i Oppdal tjener godt på hyttefolket

Fire medaljer

Tingvollost har deltatt i konkurransen siden 2011, og de har sendt inn flere forskjellige oster. Men de har aldri opplevd å få fire medaljer før. Foruten Super Gold til Mild Mester, mottok Kraftkar sølvmedalje og de to ostene Edel Frue og Vismann fikk begge bronse. 250 osteeksperter fra hele verden sa sin mening om de innsendte ostene. Til slutt var det Gryère AOP Premier Cru fra Sveits som fikk tittelen verdens beste ost.

Det var kun Tingvollost som deltok fra Norge. Smith-Meyer mener mange andre norske ysterier kunne hevdet seg.

- Vi vil bevise at det lages kvalitet også i Norge. Mange av ostene vi konkurrerer med i Storbritannia, må vi konkurrere med i norske ostedisker. Det er ikke bare sveitsere som kan å lage god ost, sier han.

Han tror mange ysterier ikke tør å legge hodet på blokka.

- Helt oppriktig så tror jeg mange andre midtnorske ysteri kunne hevdet seg. Det er høy kvalitet på ostene herfra, sier han.

Sammen med sin commis Håvard Christian Werkland blir Christopher W. Davidsen Norges representant til kokke-EM i Budapest neste vår og neste kokke-VM i Lyon i januar 2017

- Sensasjonelt bra

Oste-VM i Storbritannia ble arrangert for 26. gang. Smith-Meyer og hans kolleger satt og fulgte med på kåringen på Nordmøre ved hjelp av streaming.

- Da vi fikk vite at vi har en av verdens 62 beste oster, så var det fantastisk. Vi har sett på det som uoppnåelig. Det er sensasjonelt bra, mener meieribestyreren.

Gårdsmeieriet på Tingvoll ble etablert i 2003. Det er fortsatt ungt i denne sammenhengen.

- Vi konkurrerer med Gryère og Roquefort. Oster som har blitt laget i generasjoner. Vi er bare en gjeng med ufaglærte som prøver å lage ost, hevder Smith-Meyer.

- Gode råvarer

Oppskriften til suksess er råvaren og håndverket ifølge meieribestyreren.

- Vi lager ostene for hånd og vi produserer melken selv. Smaken på osten er et resultat av naturen vi omgir oss med. Vi har ingen hemmelig ingrediens som er låst i en safe, sier han.

Meieriet lager 21 tonn i året. Det begynner å nærme seg en grense for hvor mye de kan produsere.

- Vi regner på hver bidige centimeter på lageret. Vi må vurdere om vi skal utvide, sier Smith-Meyer.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Mild Mester er kåret til en av verdens beste oster blant 2727 innsendte bidrag. Foto: Hanne Stensvold/TINGVOLLOST
Mild Mester vant kategorien kvitmuggost under oste-VM i Storbritannia. Foto: Magnar Fjørtoft/TINGVOLLOST