Mandag ettermiddag ble det kjent at Odd Reitan kjøper hele Britannia Hotel i Trondheim sentrum.

Reitan har eid hotellet sammen med Thon siden i fjor. Thon har stått for driften. Men når Reitan nå kjøper seg opp, blir også driftsavtalen med Thon oppsagt.

Det betyr at mellom 160 og 200 ansatte mister jobben. Britannia-direktør Arne Marius Berg varslet de ansatte på et allmøte mandag.

Reitan stenger for oppussing

- Det er ikke lett å gå ut med sånne opplysninger. Mange ansatte har vært her i lang tid. Dette blir litt som et brudd i et kjærlighetsforhold. Det er ikke noen tvil om at hotellet vil bli magisk etter at Reitan har pusset det opp. Men for oss som står i det nå, er det vanskelig å glede seg over noe som skal skje om to år, sier Berg.

Reitan har varslet at han vil stenge hotellet 1. juli til neste år. Deretter skal han pusse opp i 15-18 måneder. Det er usikkert hvem som skal drifte hotellet når det åpner på nytt.

Arne Marius Berg, som har vært direktør ved Britannia i to år, sier han nå har tett kontakt med HR-avdelingen i Thon-systemet. Bergs førsteprioritet er å følge opp de ansatte, sier han.

«Dette har gått veldig fort»

- Målet er å få alle ut i jobb. Det vil bli jobbsøkerkurs og kurs i CV-skriving. Jeg er også i tett kontakt med arbeidsformidlere og NAV, sier Berg.

- Er det muligheter for videre jobb i Thon-systemet?

- Vi kartlegger den muligheten, og vi spør også de ansatte om de har mulighet til å flytte på seg. Folk har jo lån og familie å forsørge. Noen arbeidsgrupper vil alltid få seg jobb, men det gjelder ikke alle, sier Berg.

- Har du vært i kontakt med Reitan?

- Jeg har ikke snakket med ham ennå. Dette har gått veldig fort. Men jeg skal ha et møte med Reitan, sier Berg.

Midt i julebordssesong

Han sier at  «Britannia er en bygning, men de ansatte bærer sjelen». Flere har jobbet svært lenge ved hotellet. I julebordsesongen nå i november og desember, er mellom 160 og 200 personer ansatt.

Men antall årsverk ved hotellet er cirka 120, forteller Berg.

- Først i januar har vi full oversikt over hvor mange dette berører, sier han.

Ingolv Høyland, som er direktør i Reitan Eiendom og styreleder i E.C. Dahls Eiendom, sier det er nødvendig å holde hotellet stengt under oppussingen.

- Skal fortsatt ha sjel

- Konklusjonen vår er at hotellet må stenges i denne perioden. Med de store investeringene vi skal gjøre, hadde det ikke vært mulig å holde åpent uten konsekvenser for gjester og ansatte, sier Høyland.

- Hva tenker dere om de mange ansatte som mister jobben?

- Det er Thon som må håndtere forholdet til de ansatte. Vi på vår side vil trenge mange nye, dyktige ansatte når hotellet åpner igjen.

- Flere av de ansatte har jobbet ved hotellet i lang tid. De blir omtalt som kontinuitetsbærere og en del av «Britannias sjel». Er det viktig for dere at noen av disse blir med videre når hotellet åpner igjen?

- Forholdet til de ansatte har vi overlatt til Thon. Men vi ønsker at hotellet fortsatt skal ha sjel når det åpner igjen, sier Høyland.