Et nytt, miljøvennlig tilsetningsstoff i fôret gjør laksen tilnærmet lusefri.

Det hevder trondheimsfirmaet Norwegian Fish Oil, og viser til tester gjort tidligere i år ved et oppdrettsanlegg i Bømlo i Hordaland.

Et nytt forsøk er nå i gang i Vadheim i Ytre Sogn i regi av den danske fôrprodusenten Aller Aqua.

- Anlegget i Vadheim har vært lusefritt siden august. Testfisken som har fått vanlig fôr, har allerede vært gjennom to avlusinger. Det sier litt, sier administrerende direktør Kjell Gunnar Lund i Norwegian Fish Oil.

Lusa får ikke fotfeste

I flere tiår har trønderne levert fiskeoljebaserte spesialprodukter til dyr og mennesker. Nå retter firmaet oppmerksomheten mot oppdrettslaksen. Et nytt selskap, Biofeed AS, er under etablering for å markedsføre tilsetningsstoffet.

Produktet ble opprinnelig utviklet for å få fisken til å dra bedre nytte av fôret, og samtidig gjøre den sunnere og friskere i fargen. At fôrtilsetningen også har effekt på lusa, kom som en ren bonus, forteller Lund.

- Prosjektet i Bømlo var ikke tenkt å være et luseforsøk, men etter hvert ble det lusa vi valgte å fokusere på. Tilsetter du 1-2 prosent av fôrtilskuddet i fôret, får du en veldig positiv effekt på fiskens evne til å ta opp næring. Det fører også til at fisken produserer mer slim, slik at lus og luseegg får store problemer med å feste seg, sier han.

- Naturprodukt

Også skinnet på fisken blir tykkere, ifølge Lund. Og i motsetning til de fleste lusemidlene, har tilsetningsstoffet ingen negativ effekt på miljøet, hevder han.

- Det er basert på naturlige mineraler, og godkjent for bruk i økologisk fôr, framholder Lund.

Selv om testene er gjort i samarbeid med Aller Aqua, kan tilsetningsstoffet fritt selges til andre fôrprodusenter, ifølge Lund. Produksjon og produktutvikling skjer hos Pharmatech i Østfold, som eies av Lunds storebror.

- Fabrikken har en egen lab med 13 ansatte. De har funnet opp en unik metode for å knuse partiklene i mineralstoffet. Vi ser en utrolig god effekt når du får den riktige partikkelstørrelsen, enten det er snakk om fisk, høns, storfe, gris eller mennesker, sier Lund.

Norwegian Fish Oil omsatte for drøyt fire millioner kroner i fjor, og fikk et overskudd før skatt på 661 000.