Trønder tiltalt for grov korrupsjon nekter straffskyld

Mannen i 50-årene er tiltalt for å ha mottatt over to millioner kroner fra to firma.

Politiadvokat Aage Sliper Midling (til venstre) er aktor i korrupsjonssaken som startet i Sør-Trøndelag tingrett onsdag. Advokat Harald Krogstad er mannens forsvarer.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Han nektet straffskyld da rettsaken mot ham startet onsdag.

Den nordtrønderske mannen er tiltalt for grov korrupsjon, og han skal ha mottatt over to millioner kroner fra et tysk og et østerriksk firma. Strafferammen for grov korrupsjon er ti år. Mannen erkjenner å ha mottatt pengene, men ifølge forsvareren dreier det seg ikke om grov korrupsjon.

5000 euro per bil

De meste pengene skal nordtrønderen ha mottatt da han jobbet for et firma som kjøpte og solgte anleggsmaskiner i Trondheim. Fra våren 2007 til sommeren 2009 skal han ha mottatt til sammen 215 000 euro (to millioner kroner med dagens eurokurs) fra en tysk og en østerriksk leverandør av anleggsmaskiner.

Fra sommeren 2011 til starten av 2013 har mannen også mottatt til sammen 30 000 euro (270 000 kroner) fra det tyske og østerrikske firmaet. Da jobbet han som leder i et firma på Østlandet, hvor han hadde ansvar for innkjøp og salg av lastebiler med betongpumper.

Nordtrønderen skal ha mottatt 5000 euro per lastebilchassis han kjøpte fra det tyske og østerrikske firmaet.

Sak i Tyskland

Ifølge tiltalen var ytelsene utilbørlige blant annet på grunn av den høye verdien, og fordi de ble holdt skjult for arbeidsgiverne og/eller fordi ytelsene var motytelser til ham fordi han valgte disse leverandørene.

Da aktor, politiadvokat Aage Sliper Midling ved Sør-Trøndelag politidistrikt, holdt sin innledning fortalte han at det er startet en straffeforfølgning av det det tyske firmaet i hjemlandet.

Ba om skatteamnesti

Det var Skatteetaten som først anmeldte mannen på nyåret i 2013. Aktor sa i sin innledning at bakgrunnen for anmeldelsen var at tiltalte ba om skatteamnesti for pengene.

- I brevet melder han 250 000 euro som svart inntekt. Han forsøkte å bruke skatteamnestiet som ligningsloven gir åpning for, sier Midling.

Senere har også bedriftene han jobbet for i Trondheim og på Østlandet anmeldt ham. Firmaet han jobbet for i Trondheim er nå lagt ned.

Avviser korrupsjon

Mannens forsvarer, advokat og partner Harald Krogstad i Advokatfirmaet Krogstad, har stilt spørsmål ved om det i hele tatt er korrupsjon. Han har påpekt at det var mannens jobb å skaffe til veie rimeligst mulig betongbiler, og at han hos det østerrikske firmaet fikk et tilbud som gjorde at han kunne levere rimeligere biler til kjøperne i Norge og større fortjeneste for firmaene han var ansatt i.

Det er satt av én dag til saken i Sør-Trøndelag tingrett. Dommer er Bente Staven.

På forsiden nå