Frøya-selskapet har søkt Fiskeridirektoratet om tre utviklingstillatelser, hver på 780 tonn, skriver Intrafish (krever innlogging).

Administrerende direktør Asle Rønning sier til Intrafish at de har søkt om tre konsesjoner for å teste ut prototypen Helixir, som er et nytt konsept for medikamentell avlusning av laks og ørret i en flåte ved merdekanten.

Fikk pris

Flåten er utviklet av Averøy-selskapet Stranda Prolog i samarbeid med Måsøval Fiskeoppdrett, og under havbruksmessen Aqua Nor i Trondheim i august mottok de innovasjonsprisen fra fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Helixir er en flåte med en skrutank om bord, der vann blandet med kjemikalier skal ta knekken på lakselusa. Lekteren skal plasseres helt inntil merdekanten, og deretter føres laksen inn i skrutanken.

Den er forventet å kunne redusere bruken av lusemedikamenter med 85 prosent eller mer.

Tre søkere

Rønning sier at de regner med å få overlevert flåten fra Stranda Prolog i løpet av desember. Han anslår at teknologiutviklingen og innledende tester til sammen vil koste Måsøval mellom 45 og 50 millioner kroner.

Den nye ordningen med utviklingskonsesjoner for oppdrettsnæringen ble lansert 20. november.

Elisabeth Aspaker sa til Adresseavisen i forrige uke at prosjektene som får tillatelser skal ha stor grad av innovasjon og medføre betydelig risiko for selskapene som søker.

I tillegg til Måsøval har Salmar søkt om åtte tillatelser for å teste ut sin havmerd, mens selskapet Nordlaks har søkt om tillatelser for å teste ut oppdrettsskipet «Havfarm».