- Selv om nedbemanning og krisetider stjeler avisoverskriftene, er det lite som tyder på at nedgangen påvirker nordmenns julehandel, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Maria Setsaas.

Ifølge tall fra Handelsorganisasjonen Virke vil nordmenn i gjennomsnitt bruke 10 700 på julehandelen i år, dette er en økning på 230 kroner sammenlignet med i fjor.

Vi bruker 4460 kroner på matvarer, drikke og andre dagligvarer, videre 6270 kroner på julepynt, klær og gaver til hverandre.

Totalt vil det gjennom landets detaljhandelsbedrifter bli handlet for litt under 55,5 milliarder kroner i årets siste måneder. Dette er 3,5 prosent mer enn i fjor. Det er økte priser på grunn av lav kronekurs og befolkningsvekst som er årsaken til veksten. Hver og en av oss handler omtrent like mye som i fjor.

Julehandelen startet allerede med Black Friday 27. november. Siden har betalingskortene vært i bruk.

Må passe seg for kredittkortfella

- Statistikken viser full rulle i julehandelen, og ikke noe tyder på krisestemning for juleshopperne. Rekordlave boliglånsrenter, gode lønninger og stigende boligpriser gjør at nordmenn har mer å rutte med og dermed brukes det også penger, sier Setsaas.

Men mange bruker også penger de ikke har. Ifølge statistikk TNS Gallup har utarbeidet på vegne av Danske Bank sier sju prosent at de regner med å ha kredittkortgjeld på nyåret som en konsekvens av julehandelen.

- Det er urovekkende at flere hundre tusen nordmenn ikke har kontroll på utgiftene sine. Å starte nyåret på etterskudd er ingen god idé, sier forbrukerøkonomen.

Det er derimot færrest trøndere som sier de vil ha kredittkortgjeld på nyåret. Mens landsgjennomsnittet er på sju prosent har kun fire prosent av trønderne svart bekreftende. De fleste som sier de bruker kredittkortet mye denne måneden er mellom 30 og 44 år.

Husk dette dersom du handler julegavene fra utlandet.

Tips i julestria

- For dem som ikke har kommet helt i gang med julehandelen eller mangler de siste gavene kan disse tipsene fra forbrukerøkonom Maria Setsaas komme til nytte:

- Selv om det er få dager igjen til jul er det viktig med et julebudsjett. Er du litt stresset er det bedre å skrive ned noen tall på en serviett eller mobiltelefonen slik at du ser hvor mye penger du kan kjøpe julegaver for.

- Bestem deg for hvem skal du gi gave til og hvor mye den skal koste. En idé er å spleise på julegaver sammen med familie og/eller venner. For å vite hvor mye du skal bruke kan det være greit å avtale beløpsgrenser.

- Unngå kjøp av julegaver med lånte penger fra familie/venner og bruk av kredittkort. Bruk ikke kredittkortet mer enn hva du kan betale for i januar. Gavene du kjøpte kan fort bli dobbelt så dyre med en kredittkortrente på 20-30 prosent.

- Gi en fondspareavtale i gave til barn og barnebarn. De vil nyte godt av pengene den dagen de skal ut for å studere eller skal kjøpe sin første bolig.

- Tenk nytt og gi bort en opplevelse. En weekendtur til utlandet på nyåret kan være en opplevelsesrik gave og du kan få fine turer til en billig penge hvis du bestiller fly og hotellopphold tidlig. Matkurs, konsertbilletter, dansekurs er også gaver som kan gi stor glede.

- Ikke la deg bli fristet til kjøp av gaver til deg selv. Spar penger med å kjøp klær, sko og treningsutstyr på salget i januar.

- Bruk mobilbank/ brettbank aktivt for å holde god oversikt på hva du har brukt penger på.

- Bruk de siste tiden på å se etter tilbudsvarer. Venter du til lille julaften eller timene før stengetid på julaften med å impulshandle, kan årets julegavehandel fort bli en svært kostbar affære.

Gode kupp kan du derimot gjøre på Toilldag.

For mange ender opp med kredittkortgjeld etter julehandelen, sier forbrukerøkonom hos Danske Bank, Maria Setsaas.