Polet selger mindre

For første gang siden 1990-tallet faller salget til Vinmonopolet. En dårlig sommer og muligheten for å ta med mer taxfree-vin får skylden.

Jens Nordahl, pressesjef i Vinmonopolet, tror at en ny taxfree-regel fra i fjor er en av årsakene til at salget på polet har gått ned.  Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix, NTB scanpix

Saken oppdateres.

I fjor ble det solgt 81,2 millioner liter sprit, vin og øl på polet, mens årets salg ligger an til å stoppe på 80,6 millioner liter, skriver VG. Det er en nedgang på 0,6 prosent.

- Det er historisk. Vi må tilbake til den økonomiske nedgangen på begynnelsen av 1990-tallet for å finne en større tilbakegang i Vinmonopolets omsetning, sier Vinmonopolets pressesjef, Jens Nordahl. Selv ikke finanskrisen klarte å stoppe veksten i polsalget.

Det klarte derimot en omstridt taxfree-regel som ble innført i fjor sommer. Fra 1. juli 2014 kunne nemlig den som ikke ville ha avgiftsfri tobakk med seg hjem fra utlandet, legge litt ekstra vin i handlekurven i stedet.

- Salgstallene viser at den økte kvoten fra 1. juli i fjor slo kraftig inn: Utover høsten i fjor gikk salget ned, og det har fortsatt i 2015, sier Nordahl.

Men regelendringer alene kan ikke forklare nedgangen. En dårlig sommer slår også negativt ut på salgstallene og trekkes fram som den andre store forklaringsfaktoren.

Pressesjefen tror også han ser en effekt av nedgangstidene i oljeindustrien. De siste månedene har nemlig nedgangen i salget vært større på Vestlandet enn andre steder.

På forsiden nå