Statoil har solgt kontorene i Trøndelag

Oljeselskapets bygg på Rotvoll i Trondheim og i Stjørdal er solgt for 1,75 milliarder kroner.

Statoils salg av byggene på Rotvoll (bildet) og i Stjørdal er den største eiendomstransaksjonen i Trøndelag i år.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

Statoil har inngått en avtale om salg av selskapets kontorer i Trondheim og Stjørdal til TRD Campus AS, som er et prosjekt etablert av Pareto Securities, skriver oljeselskapet i en pressemelding.

Statoil inngår samtidig leieavtaler på 15 år med opsjon på å forlenge leien av byggene. Verdien på eiendommene er i overkant av 1,75 milliarder kroner.

- Vil bruke samme areal

Mediekontakt Ola Anders Skauby i Statoil sier at selskapet i utgangspunktet vil leie tilbake det samme arealet som de bruker i dag.

- Når og hvis vi kommer til en situasjon der behovet blir annerledes, så får vi se hvordan vi løser det. Per i dag er det slik at vi vil bruke byggene slik gjør nå, sier han til Adresseavisen.

På spørsmål om hvorfor de selger kontorbyggene på Rotvoll og Stjørdal, så svarer Skauby at det å eie bygg ikke er blant kjernevirksomheten til Statoil.

- Nå har vi fått en god salgsavtale som gjør at vi frigjør kapital som kan brukes i kjernevirksomheten, sier han.

LES OGSÅ: Statoil tilbyr alle ansatte sluttpakke

Det største salget

Salget av de to byggene er den største eiendomstransaksjonen i Trøndelag i år. Nest størst er salget av kjøpesenteret og de tilhørende restaurant- og kontorlokalene Solsiden på Nedre Elvehavn, som i sommer ble solgt for 1,3 milliarder kroner.

De to kontorbyggene er på til sammen ca. 66 000 kvadratmeter. De har blitt utvidet og modernisert flere ganger siden de ble bygd i 1994.

- Vi har med denne avtalen sikret oss en lang horisont for bruk og utnyttelse av eiendommene, sier direktør Kåre Thomsen, som er ansvarlig for kontorbyggene i Statoil i pressemeldingen.

I avtalen ligger det en klausul om at Statoil kan kjøpe tilbake bygget på Rotvoll.

LES OGSÅ: Frykter oljejobber forsvinner sørover

- Lokale og nasjonale investorer

Pareto Securities har satt sammen en gruppe investorer som finansierer oppkjøpet av eiendommene, både gjennom å gå inn med egenkapital og lån. Selskapet TRD Campus er etablert for å forvalte eiendommene.

Partner i Pareto Securities, Eirik Østby, sier at det både er lokale og nasjonale aktører som er med på prosjektet, uten å ville gå nærmere inn på hvem de er.

Partner Hans M. Hilde i Pareto Securities sier at de administrerer eiendommer for til sammen rundt 30 milliarder kroner.

- Vi har eiendommer med hovedsakelig lange leiekontrakter og gode leietakere på sentrale steder. Når dette kom for salg, så var det en transaksjon som var interessant for oss, sier han.

Hilde sier at dette er eiendommer for et langsiktig perspektiv, og at de ikke har noen planer om å selge dem videre.

Frigjør kapital

Eiendommene ble lagt ut for salg i høst, og har vært markedsført både nasjonalt og internasjonalt.

- Avtalen er resultatet av en vellykket salgsprosess og vi mener kjøper vil være en langsiktig og god eier for byggene. Som leietaker vil Statoil fortsatt være ansvarlig for drift og vedlikehold av eiendommene, samtidig som salget frigjør kapital til utviklingen av vår kjernevirksomhet, sier Thomsen i meldingen.

Statoils hovedkontor på Forus i Stavanger ble i sommer solgt for 2,5 milliarder kroner.

Rådgivere for Statoil i salget har vært Atrium|CBRE og Advokatfirmaet Haavind AS.

Statoil har inngått leieavtaler på 15 år med opsjon på å forlenge dem for byggene i Stjørdal (bildet) og på Rotvoll i Trondheim. 

Statoil har inngått leieavtaler på 15 år med opsjon på å forlenge dem for byggene i Stjørdal (bildet) og på Rotvoll i Trondheim. 

På forsiden nå