Den ville priskrigen denne førjula får skylda for at flere butikker er tømt for det tradisjonsrike julegodteriet fra sjokoladefabrikken i Trondheim.

- Marsipangris med sjokoladetrekk er det minst igjen av. 200 gram-esken har hatt størst prispress i det siste og har kostet 9,90 per pakke før jul, mens den i fjor på samme tid kostet 30-40 kroner. Flere av butikkene våre er helt tomme og andre har veldig lite igjen, sier prissjef i Rema 1000, Stian Mårdalen.

Og hos Nidar er det ikke mer å få.

I år feirer Nidar 100-årsjubileum for julemarsipan-oppskriften sin. Se video fra produksjonslinken på Strindheim og les om den tradisjonsrike marsipanen her.

650 000 kilo Nidar-marsipan

- Det er ikke mer igjen. 650 tonn julemarsipan er produsert og solgt ut, sier kommunikasjonsdirektør Robert Rønning hos Nidar-eier Orkla Confectionary & snacks Norge.

At flere butikker nå er utsolgt for julemarsipan fra Nidar allerede før julaften, tillegger også han årts spesielle priskrig dagligvarekjedene i mellom.

- Det som er skjedd er at en del kjeder har hatt priskrig på noen av produktene våre. Vi har ikke produsert mer eller mindre i år enn tidligere, men omtrent på samme nivå. Bestilligene fikk vi inn i god tid, men nå er det ikke mulig å etterbestille. Det er tomt, sier Rønning.

Liker du å lese om økonominyheter fra Midt-Norge? Sjekk ut Økonomiadressa på Facebook og trykk liker for å følge oss!

- Kunne ikke ventet

- Nidar får kritikk når julemarsipanen kommer i butikken allerede i uke 40, første uka i oktober. Når det nå er tomt i flere butikker før jul; burde dere ventet?

- Hadde dette vært et normalår, uten priskrig, ville det nok sett annerledes ut. Jeg tror ikke vi kunne gjort noe annet. Vi er i vanligvis avhengig av å ha denne salgsperioden for at produksjonen av julemarsipan skal være lønnsom for oss, sier Rønning.

Les også: Lykke bryter med Reitan

Marsipangris til 5,70 kr

Adresseavisens pristest før jul viste priskrig også på 65 grams-pakke julemarsipan som kostet under 6 kroner hos flere av kjedene opp til 24 kroner der priskrigen ikke hadde gitt effekt.

- Hva syns du om at julemarsipanen selges så billig?

- Det er butikkenes suverene ansvar å sette pris, så det mener vi ikke noe om, sier Rønning.

Det har også vært priskrig på marsipan som brukes til baking, med priser ned i én krone for 500 gram marsipan. Denne er ikke fra Nidar, men typisk kjedenes egne merkevarer. På grunn av de norske sukkeravgiftsreglene, har ikke bake-marsipan sukkeravgift. Det har figurmarsipanen.

Ta quizen: Sukkeravgift eller ikke?

Les også: Vill priskrig på mat før jul

Noen har igjen

Helt tømt for marsipan er det ikke i butikkene. Hos Rema 1000 varierer det fra butikk til butikk hva som er igjen.

- Det er fortsatt noe igjen av ulike varianter av Nidars julemarsipan. Men der noen er tomme, kan andre Rema-kjøpmenn ha igjen, sier Stian Mårdalen i Rema 1000.