Tjener du tre millioner kroner i året, blir din daglige skattelette neste år på 26,44 kroner. Det høres ikke så mye ut, men er langt mer enn de 35 ørene de som tjener 100 000 kroner, får i daglig skattelette.

Er du blant de mange som får dagpenger fra Nav, får du nå også dagpenger når du tar ferie. Det sørget regjeringen for da den fikk statsbudsjettet vedtatt. Der fikk regjeringen vedtatt skattekutt for til sammen 9 milliarder kroner.

Liker du å få nyheter fra næringslivet i Trøndelag og analyser av økonomien direkte der du er? Da kan du sjekke ut Økonomiadressa på Facebook, og trykke liker for å følge oss!

Dyrere kino

I det samme statsbudsjettet ble satsen for momsen på kultur satt opp fra 8 til 10 prosent. Det betyr at det blir dyrere å ha det gøy. Billetter til alt fra kino, museum, teater eller Tusenfryd blir dyrere.

Det samme gjelder for hotell- og transporttjenester når også reiselivsmomsen øker fra 8 til 10 prosent.

NRK-lisensen stiger også med 70 kroner fra nyttår. Tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) ønsket å innføre nullmoms på digitale medier fra 1, januar 2016, men regjeringen venter på ESA-godkjennelse og tar sikte på at den skal innføres fra 1. mars.

Mindre rentefradrag

Både asylforliket og 9,5 milliarder kroner i ekstraregning kastet skygger over alt annet regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF snakket om i budsjettet.

Skattelettene ble ikke ofret i de nye forhandlingene. Derfor går skatten på alminnelig inntekt ned til 25 prosent fra nyttår. Dette får følger for rentefradraget for dem som betaler huslån. Har du et huslån på 500 000 kroner, «mister» du 1.251 kroner i rentefradrag. For dem som har et huslån på 3 millioner kroner er tapet enda større. De «mister «4250 kroner i rentefradrag.

Flyseteavgift

Er du bemidlet ungdom, kan du fra nyttår spare 300 000 kroner i BSU-ordningen. Det blir ikke innført noen ny poseavgift. Isteden må du betale 80 kroner ekstra i flyseteavgift fra 1. april.

Det var en avgift Frp fikk høynet fra 50 kroner til 80 da partiet skulle ha inndekning for utgiftene til den store asylstrømmen i 2015. For en familie på fire som flyr tre ganger i året, innebærer dette en kostnadsøkning på 1920 kroner.

195 lovendringer

Fra nyttår vil du ikke lengre få brevpost hjem på lørdagene. Den nye postloven trer i kraft 1. januar. Dermed innføres fri konkurranse på brevpost under 50 gram. 400 årsverk forsvinner fra Posten i omleggingen som fører til at det blir slutt på postombæringen på lørdagene.

Postloven er en av 195 lover som ifølge Lovdatahar referanser til endringer på denne datoen. Fra samme dato endres 413 forskrifter. Noen av lov- og forskriftsendringene er kjent, som at norske TV-kanaler får lov til å «servere» hodepinetabletter i reklamepausen.

Kirkevalgvinnere

Fra 1. januar tiltrer de nye bispedømmerådene med en overvekt av kirkevalgvinnere som ønsker vigsel av likekjønnede. Åpen folkekirke ble feid inn i bispedømmerådene i god tid før kirkemøtet i april skal behandle spørsmålet om kirkelig vigsel av likekjønnede.

Strammer inn

Fra 1. januar økes straffen for arbeidsledige som ikke vil flytte til en annen kant av landet. Dagens regler sier at Nav kan stoppe dagpengene i åtte uker for folk som selv har sagt opp jobben eller takker nei til ny jobb. Fra 1. januar kan Nav stoppe dagpengene i 12 uker. Regjeringen regner med å spare 236 millioner på regelendringen.