Da det amerikanske investeringsselskapet Blackstone Group plutselig bestemte seg for å kjøpe seg opp til å bli største eier i Norske Skog tidligere i desember, var det mange som hevet på øyebrynene.

Bare uker tidligere hadde Norske Skog nemlig gått offentlig ut og varslet om at selskapet ikke klarer å betale gjelden sin. Ved utgangen av tredje kvartal var gjelden på svimlende 8,4 milliarder kroner.

Ikke det beste bakteppet for å kjøpe seg opp i et selskap, vil noen kanskje si.

Vil tjene penger på forsikring

Grunnen til at Blackstone har kjøpt seg opp gjennom datterselskapet GSO Capital Partners, har også det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg spekulert i. De mener forklaringen kan være at selskapet ikke ønsker å tape penger på forsikringer av lån som er gitt til Norske Skog.

Gjennom såkalte Credit Default Swaps (CDS – på norsk kredittapsforsikring) er det nemlig mulig for investorer å tjene penger på å forsikre gjeld. Lånene gis gjennom såkalte obligasjoner og kan utstedes til både selskaper og stater. Forsikringene blir kjøpt av dem som låner ut penger til selskaper som Norske Skog fordi utlånerne frykter at de kan tape penger om selskapet ikke klarer å betale tilbake gjelden.

Påvirker renter og forsikringspremie

Forsikringen skjer på den måten at et ratingbyrå først vurderer hvor risikabelt det er å investere i et selskap eller gi lån til selskapet. Dette fungerer litt på samme måte som når en privatperson skal ta opp lån i banken. Kunden blir da kredittvurdert før lånetilsagnet gis, slik at banken kan vurdere hvor sannsynlig det er at kunden faktisk betaler tilbake gjelden.

Kredittverdigheten til selskapet påvirker i første omgang hvor høye renter selskapet må betale på lånet. Har selskapet lav kredittverdighet, må det betale høye renter. Er det et sikkert selskap med høy kredittverdighet, får det ofte lån med lave renter.

I neste omgang kommer forsikringen av gjelden inn. Dette skjer gjennom den nevnte kredittapsforsikringen (CDS). Hvis en investor som har lånt penger til for eksempel Norske Skog frykter at han vil tape penger på lånet fordi selskapet ikke klarer å betale tilbake pengene, kan investoren kjøpe en kredittapsforsikring. Hvor høy forsikringspremien blir, altså hvor mye investoren må betale for forsikringen, avgjøres av hvor stor sannsynlighet det er for at selskapet ikke klarer å betale tilbake gjelden.

Jo større sannsynlighet for at gjelden aldri blir betalt tilbake, jo høyere forsikringspremie. Prinsippet er det samme som når man forsikrer en bil eller en motorsykkel: Jo større sannsynlighet for at eieren av bilen kolliderer, jo dyrere forsikring må han eller hun betale.

Kan tape enorme summer

Så hva har dette med Norske Skog å gjøre? Jo, ifølge Bloomberg sitter Blackstone Group på kredittapsforsikringer (CDS-er) for milliardverdier som er gitt til investorer som har gitt lån til Norske Skog.

Det betyr at nyheten om at Norske Skog ikke klarer å betale gjelden sin er særs dårlige nyheter for Blackstone. Hvis det skjer må Blackstone nemlig betale ut forsikringspenger til investorene som har forsikret lånene sine. I tillegg går de glipp av enorme inntekter i form av forsikringspremier fra de samme investorene.

Lurer du på hvorfor Blackstone ønsker å forsikre lån/obligasjoner som er så risikable, så har det med den skyhøye forsikringspremien å gjøre. Ifølge Bloomberg krever Blackstone nemlig først en engangsbetaling på 3,2 millioner euro (30,6 millioner kroner) og deretter 4,8 millioner kroner årlig for å forsikre et lån på 10 millioner euro (95,5 millioner kroner) i to år.

Når vi vet at Norske Skog har 8,4 milliarder kroner i gjeld, kan den samlede verdien på kredittapsforskringene (CDS-ene) være enorm. Dagens Næringsliv siterer informasjonsselskapet DTCC på at den samlede verdien på kredittapsforsikringene som angår gjeld i Norske Skog er på hele 79 milliarder kroner. Det er nesten ti ganger så høy verdi som den samlede gjelden.

KOMMENTAR: Bekymringsfull fremtid for Norske Skog (PLUSS)

Vil kaste styret i Norske Skog

Med dette som bakteppe, kan man forstå at Blackstone Group ønsker å ta grep for å unngå at Norske Skog ikke betaler gjelden sin. Og det er nettopp det Bloomberg mener Blackstone Group nå gjør ved å gå inn på eiersiden, og samtidig kalle inn til en ekstraordinær generalforsamling og får innpass i styret.

Gjennom Blackstones datterselskap GSO har Norske Skog nå lagt frem en ny plan for refinansiering av selskapet. Klarere Blackstone Group å holde Norske Skog flytende lenge nok til at kredittapsforsikringene (CDS-ene) går ut, kan det spare Blackstone for hele 150 millioner dollar (1,3 milliarder kroner) i utbetalinger til investorene som har gitt Norske Skog lån og forsikret seg mot tap, skriver Bloomberg.

Blackstone Group har ikke ønsket å kommentere noen av opplysningene verken overfor Bloomberg eller Dagens Næringsliv.

Hvorvidt Norske Skog finner en løsning på gjeldsproblemene sine eller ikke vil avgjøre fremtiden til selskapet og til sammen 2700 arbeidsplasser. Av disse jobber flere på papirfabrikken på Skogn i Levanger.

Liker du å få nyheter fra næringslivet i Trøndelag og analyser av økonomien direkte der du er? Da kan du sjekke ut Økonomiadressa på Facebook, og trykke liker for å følge oss!