Mer jobb i Midtbyen

Med en miks av kafé, dataspill, kontorer og arbeidsfelleskap, vil Work Work i Munkegata gjøre Midtbyen til noe annet enn et trafikknutepunkt.

Arbeidskafé: - Her skal det være både amatører, nysgjerrige og profesjonelle. Det er det som er innovasjonen, sier Marius Thorvaldsen.  Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth

Saken oppdateres.

- Spørsmålet er: Hva skal vi egentlig gjøre med Midtbyen? Skal det bare være frisører og 7-Eleven?

Det sier daglig leder Marius Thorvaldsen i Work Work nederst i Munkegata. Kafeen og kontorfellesskapet åpnet dørene i begynnelsen av desember.

Ideen bak flerbruksstedet er enkel, men ambisiøs:

- Dette skal være som et torg. Vi tror det er ganske viktig å ha et sted hvor man kan utveksle ideer og møte folk som tenker annerledes, sier Thorvaldsen.

LES OGSÅ: - Vi skal bygge mange flere boliger i sentrum (PLUSS)

Fra kafé til kontor

Med på laget har han seriegründer Borgar Ljosland og et relativt bredt spekter av næringslivspartnere - fra Bertheussen IT til veletablerte E.C. Dahls Eiendom.

Førstnevnte selskap eies av Håkon Bertheussen, som har gjort store penger på app-spillet Wordfeud. Snart tar Bertheussen med seg tre ansatte og flytter fra Moholt til sentrum. E.C. Dahls Eiendom eier bygget, har pusset det opp og lagt til rette for aktiviteten.

Dugnadsprosjektet Work Work, som snart kan begynne å generere penger, er i hovedsak tredelt: Nede ligger den romslige kafeen med møblement fra Fretex og barkrakker av materialet fra paller. I et hjørne kan man spille Playstation, langs trappen står to store shuffleboards.

Liker du å holde deg oppdatert på økonomi- og næringslivsnyheter i Midt-Norge? Sjekk ut Facebook-siden vår Økonomiadressa her, og trykk «liker» hvis du vil følge oss

I andre etasje ligger det som skal bli et kontorfellesskap, hvor selvstendig næringsdrivende kan leie seg inn. Allerede har mange meldt seg - og de kommer fra bransjer som film, arkitektur og spill, ifølge initiativtakerne. Foreningen Hackheim har et eget rom, og et møtelokale skal tilbys andre kunder.

Når Adresseavisen er på besøk har en delegasjon fra Trønderenergi allerede tatt det i bruk. I overetasjen skal de mer etablerte bedriftene, som nevnte Bertheussen IT, app-selskapet Zedge og spill- og historiefortellerne i Abelmagic ha tilhold.

LES OGSÅ: - Savner mer trøkk og diskusjon om Trondheim sentrum (PLUSS)

Dragvoll og Gløshaugen

- Vi tror dette har et stort oppsidepotensial. Rammen rundt Work Work er spill, men spill omfatter jo nesten alle andre medier. Nede vil enkeltpersonene sitte, oppover i etasjene finner vi de som allerede har et marked og som utvikler ting kommersielt, sier Ljosland.

På midten av 2000-tallet gründet han - og solgte - teknologiselskapet Falanx fra Trondheim. Nå utvikler han TV-strømmetjenesten Parrot Play, som beskrives som «en lovlig utgave av Popcorn Time», plattformen som samlet filmer og gjorde dem tilgjengelige for brukeren med et tasteklikk.

Marius Thorvaldsen jobber som universitetslektor ved program for lærerutdanning ved NTNU og drev i mange år utestedet Brukbar. Det var nettopp gjennom møter på Brukbar på midten av 2000-tallet at vennskapet og samarbeidet mellom Thorvaldsen og Ljosland utviklet seg.

De kaller det et «ekteskap mellom Dragvoll og Gløshaugen», noe som kanskje blir tydelig i måten de snakker om Work Works spilltematikk på:

- Det er noe dypt, dypt menneskelig ved det å spille. Det er tett forbundet med lekenhet, men har også et mestringselement. I tillegg kommer scores og det å bli vurdert. Med mobile enheter ble spill nesten noe asosialt, noen man gjorde alene eller én til én. Men langt tilbake var det samlende, sier Ljosland.

Skyter inn penger

App-selskapet Zedge har gått inn med penger i Work Work, men vil ikke si hvor mye. Daglig leder Tom Arnøy i Zedge sier derimot dette om hvorfor det er interessant å investere:

- Som app-selskap er vi litt annerledes enn andre selskaper i Trondheim. Vi har følt oss litt alene. Skal vi fortsette å vokse i Trondheim, finne ny kompetanse og ansette folk, må vi være med å bygge miljøet. Da blir Work Work viktig, sier han.

Zedge skal også bli en aktiv bruker av arbeidskafeen.

- Ja, vi gjør det som vi føler er riktig for oss og våre ansatte. Mange av dem som jobber i Zedge kan identifisere seg med denne plassen. Som aktive brukere ønsker vi å arrangere eventer, både interne og åpne, som for eksempel hackatons, sier Arnøy, som tror plassen kan bli et utstillingsvindu:

- Vi holder blant annet på å lage et spill, og da er det bra med tilgang på et miljø hvor man kan få tilbakemeldinger fra både brukere og profesjonelle, sier han.

LES OGSÅ: Vil ha 50 000 flere til å bo i sentrum (PLUSS)

- Alle tjener på dette

Initiativtakerne vil blant annet legge til rette for at gründere og utviklere kan beta-teste sine ideer i kafeen i første etasje, og på den måten få direkte tilbakemeldinger på om produktet holder vann.

De har fortsatt tro på det fysiske møtet mellom mennesker, forklarer de: Målet med Work Work er å skape en ramme for at mennesker med ulike perspektiver kan møtes.

- Og kanskje forme en tanke som ennå ikke er tenkt. Dette skal ikke være et mediehus som utreder et-eller-annet for en døende bransje. Her skal det være både amatører, nysgjerrige og profesjonelle. Det er det som er innovasjonen her, sier Marius Thorvaldsen.

Arbeidsfellesskapet DIGS i Olav Tryggvasons gate ligger bare et steinkast unna. NTNUs inkubatorsatsing Accel, som også tilbyr gjestearbeidsplasser, har nylig flyttet inn i Kongens gate.

Teamet bak Work Work sier dette om konkurransen:

- Alle tjener på dette. Vi tror det er selvforsterkende. Det blir enda flere folk å støte borti. Og kanskje er Trondheim full av sånne steder om ti år, sier Ljosland.

- I 2050 vil 80 prosent av verdens befolkning bo i byer. Men bysentrum har en tendens til å bli utvannet. Før var det dit folk dro. Det var butikker og knutepunkter. Nå er det snart bare knutepunkter igjen. Vi må spørre oss hvordan vi kan fylle sentrum med innhold, legger han til.

Flipper: Tanken bak Work Work er å skape en ramme for at menne sker med ulike perspektiver kan møtes og utveksle ideer. For eksempel over flipperspillene i kjelleren. 
    
      (Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth)

Flipper: Tanken bak Work Work er å skape en ramme for at menne sker med ulike perspektiver kan møtes og utveksle ideer. For eksempel over flipperspillene i kjelleren.  Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth

Jobb og fornøyelse: Utelivsveteran Marius Thorvaldsen og teknologi gründer Borgar Ljosland utviklet et vennskap på gamle Brukbar på tidlig 2000-tall. Nå har de åpnet Work Work i Munkegata. 
    
      (Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth)

Jobb og fornøyelse: Utelivsveteran Marius Thorvaldsen og teknologi gründer Borgar Ljosland utviklet et vennskap på gamle Brukbar på tidlig 2000-tall. Nå har de åpnet Work Work i Munkegata.  Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth

Spillkrok: Kafeen i førsteetasje kommer med et eget Playstation-hjørne, hvor gjestene kan spille mot hverandre. 
    
      (Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth)

Spillkrok: Kafeen i førsteetasje kommer med et eget Playstation-hjørne, hvor gjestene kan spille mot hverandre.  Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth

På forsiden nå