Nordmenn er dårligst i Europa på å sette opp budsjett. En undersøkelse viser at kun 1 av 4 gjør det. I Sverige er det dobbelt så mange, mens i Polen er det 8 av 10.

Det er flere grunner til at nordmenn er så dårlige på å sette opp budsjett, forklarer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

– Mange har god råd, så de er ikke nødt til å ha oversikt. Pengene strekker hele måneden og vi føler vi har en viss oversikt over økonomien, sier hun til NTB.

– Men jeg er ganske sikker på at alle får seg en overraskelse om de går gjennom forbruket for 2015. Penger flyr fort, legger hun til.

Nyttårsforsetter

Nå som vi går dårligere tider i møte, blir det enda viktigere å sette opp budsjett, påpeker Sandmæl.

– De fleste nordmenn er bekymret for den norske økonomien, men ikke sin egen. Men det er viktig å forberede oss for å møte utfordringene. I tillegg kan man møte uforutsette ting som sykdom, sier hun.

Mange har allerede satt i gang med nyttårsforsettene sine, og spiser sunnere, trene mer og det skal bli slutt på uvaner som røyk og snus.

– Hele 40 prosent kan spares inn på matposten. Det er en av de største postene i budsjettet, og de færreste har oversikt over den. Planlegger man mat for hele uka og kutter ut småhandlingen kan man spare inn en hel del, sier Sandmæl.

Liker du å holde deg oppdatert på økonomi- og næringslivsnyheter i Midt-Norge? Sjekk ut Facebook-siden vår Økonomiadressa her, og trykk «liker» hvis du vil følge oss.

Ingen tryllekunstner

Å spare 10.000 kroner i måneden høres kanskje likevel litt voldsomt ut.

– Det avhenger helt av inntekten. Jeg har tatt utgangspunkt i den norske gjennomsnittsfamilien, med to inntekter på i gjennomsnitt 550.000 kroner. Forbrukssluket er ganske stort, og her kan man spare mye. Det er hyggelig å dra på kafé, men man må ikke gjøre det.

Sammenlignet med referansebudsjettet fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), som er en slags forbruksnorm, er det mange husholdninger med to inntekter som har et høyere forbruk enn SIFO tilsier, mener Sandmæl.

Sandmæl er for de fleste mest kjent fra TV 3-programmet «Luksusfellen», der hun hjelper gjeldstyngede nordmenn med å snu underskudd til overskudd.

– Jeg hjelper mange, og jeg er ingen tryllekunstner. Alt handler om prioriteringer og at man kutter der det kuttes kan. Det kan man ikke gjøre uten budsjett, avslutter Sandmæl.

Nordmenn er dårligst i Europa på å sette opp budsjett. En undersøkelse viser at kun 1 av 4 gjør det. Foto: Foto: Erlend Aas / NTB