Repsol og OKEA har inngått en avtale om kjøp av Repsols andel på 60 prosent i Yme-feltet, opplyser Okea i en pressemelding mandag.

Avtalen skal gjennomføres etter fjerningen av plattformen på feltet, og etter at Okea har sendt inn og fått godkjent en oppdatert plan for utbygging og drift.

Kjøpesummen er ikke oppgitt.

- Betydelig verdier

- Vi mener at Yme har et potensial til å produsere betydelige verdier for eierne og samfunnet, og vi setter stor pris på at vi får denne muligheten til å samarbeide med Repsol og partnerne om å utvikle disse ressursene, sier administrerende direktør Erik Haugane i Okea i meldingen.

Oppkjøpet skjer et halvt år etter at lisenshaverne i Yme-feltet bestemte seg for å legge ned feltet.

Feltet har blitt omtalt som en av Norges-historiens største industriskandaler. Ifølge Offshore.no skulle utbyggingen opprinnelig koste 4,9 milliarder kroner, og produksjonen skulle egentlig startet i januar 2009.

Repsol ble operatør for feltet, etter at de i desember i 2014 kjøpte opp det canadiske oljeselskapet Talisman.

Plattformen vraket

I fjor hadde det blitt investert 14 milliarder kroner i feltet, men plattformen ble vurdert som ubrukelig og ble vraket.

For Okea blir dette selskapets første prosjekt på norsk sokkel. Selskapet til oljegründer Erik Haugane og tidligere oljestatsråd Ola Borten Moe har som ambisjon å bygge ut funn som andre selskaper ikke har vurdert som lønnsomme.

Teknisk Ukeblad skrev i november i fjor at Okea var i forhandler med Repsol om kjøp av deres andel i Yme.

Strukturelle mangler

Yme-feltet ligger i den sørøstlige delen av Nordsjøen, på et vanndyp på 77 til 93 meter.

Feltet ble bygget ut i 1995 med Statoil som operatør, men etter en produksjonsperiode fra 1996 til 2001 ble det ikke lenger sett på som lønnsomt å fortsette produksjonen.

I 2006 besluttet rettighetshaverne i utvinningstillatelsen 316/316B å utvinne de gjenværende ressursene med en ny flyttbar produksjonsenhet, en såkalt Mobile Offshore Production Unit (MOPU), med anslåtte utvinnbare reserver på 60 millioner fat.

Men etter at plattformen ble installert ble den besluttet fjernet fra feltet på grunn av strukturelle mangler og et mye gjenstående arbeid.

Plattformen skal fjernes i løpet av året, ifølge Okea.

Liker du å holde deg oppdatert på økonomi- og næringslivsnyheter i Midt-Norge? Sjekk ut Facebook-siden vår Økonomiadressa her, og trykk «liker» hvis du vil følge oss.

- Størstedelen på plass

Okea opplyser at seks produksjonsbrønner og tre injektorbrønner er klargjort for produksjon. Sammen med installert undervannsutstyr og en lagertank betyr det at størstedelen av utbyggingen allerede er på plass, ifølge selskapet.

De opplyser at planen er å benytte dette i en revidert utbyggingsplan.