Språkrådet rynker på nesa over nytt Statoil-navn

Statoils bensinstasjoner kommer snart i helt ny fargedrakt og blir i samme slengen omdøpt til Circle K, et navn Språkrådet ikke er udelt begeistret for.

Thomas Støkken (norgessjef) under presentasjonen av nytt navn til Statoil. Det nye navnet er Circle K.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

– Språkrådet oppfordrer jo til et godt navnevett ved valg på virksomheter, og det å velge et navn som ikke har en norsk uttale, virker ikke som det beste navnevalget, sier direktør Åse Wetås i Språkrådet til NRK.

LES OGSÅ: Fem bensinstasjoner som byttet navn og som du kanskje husker

Det er ikke bare navnet som blir nytt. De 330 blå og oransje bensinstasjonene i Norge og Europa blir også malt om i fargene rødt, hvitt og gult når det i løpet av 2016 blir synlig for alle at den canadiske kjeden Alimentation Couche-Tard kjøpte aksjemajoriteten i Statoil Fuel & Retail for tre år siden.

– Det er en viss risiko ved å bytte ut veldig kjente merkevarer. Det finnes ikke så mange like kjente merkenavn i Skandinavia som Statoil, og særlig ikke i vår bransje, innrømmer kommunikasjonsdirektør Pål Heldaas i Statoil Fuel & Retail.

LES OGSÅ: Snart skifter alle Statoil-stasjonene navn

Med helt nytt og ukjent navn og like nye og uvante farger er likevel målet at kundene vil fortsette å handle pølser, boller, snus og brus, og ikke minst drivstoff, på stasjonene som før.

– Målet er selvfølgelig at folk skal like det nye merkenavnet bedre enn det gamle når vi får vist hva vi står for, sier han.

Navnet Circle K er ikke hentet ut av løse luften, men har sin opprinnelse tilbake i 1951 da Fred Hervey kjøpte opp tre filialer av Kay's Food Stores i El Paso i den amerikanske delstaten Texas. Hervey, som senere var borgermester i El Paso i to omganger, valgte å beholde K-en i navnet Kay da han døpte om butikkene til Circle K Food Stores.

Alimentation Couche-Tard kjøpte opp Circle K i 1996.

På forsiden nå