Prisen på nordsjøolje har falt til under 35 dollar fatet for første gang siden 2004. Den spente situasjonen mellom Saudi-Arabia og Iran gjør utsiktene til produksjonskutt små, mener analytikere.

Ved 11.30-tiden onsdag hadde råolje av Brent-kvalitet sunket til 34,83 dollar fatet, noe som er den laveste prisen siden 1. juli 2004.

Overproduksjon

Årsaken til prisfallet er stor overproduksjon.

- Oljelagrene øker, og spenningen mellom Iran og Saudi-Arabia gjør en avtale om produksjonskutt lite sannsynlig, sier Michael Hewson, strategisjef i CMC Markets.

- Smertefullt

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets sier til nettstedet E24 at det må bli en smertefull omstilling i oljeindustrien fra landene som ikke er OPEC-medlemmer, blant annet Norge,  for at et produksjonsfall skal komme.

- For ett år siden sa jeg at 2015 skulle bli et testemodus-år for oljen. 2016 blir en forlengelse av testingen for å få oljeproduksjonen ned, slik at tilbudet igjen kan matche etterspørsel og oljelagrene slutter å stige, sier Kjus.

Vil beholde markedsandeler

Oljeprisen har falt fra over 115 dollar fatet i juni 2014, etter at skiferolje fra USA har flommet inn i markedet. De fallende prisene har ført til at enkelte produsenter har økt produksjonen for å hindre at inntektene faller for mye, og for å beholde markedsandeler.

I tillegg er iransk oljeeksport ventet å øke i 2016 etter hvert som de vestlige sanksjonene mot landet oppheves.