Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds:

- Det er ikke natta, altså

Men Oslo Børs raser fra åpning torsdag.

Børshandelen i Kina er stengt for andre gang denne uken etter kraftige kursfall. Bildet er fra et meglerhus i Zhejiang-provinsen torsdag.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt med over tre prosent etter at handelen åpnet torsdag morgen. Det skjer samtidig som oljeprisen stuper og nærmer seg 32 dollar fatet.

Klokken 09.40 var Statoil-aksjen ned 5,75 prosent. Analysesjef Roger Berntsen i forretningsbanken Netfonds tror at årsaken til fallet torsdag kan være at «store investorer blir trengt opp i et hjørne».

LES OGSÅ: Oljeprisen faller videre

- Det er alltid en viss belåning i markedet. Når børsen faller så mye på kort tid, forsvinner mye egenkapital. Det kan utløse tvangssalg av aksjer, som gjør at børsen faller enda dypere enn den normalt sett burde ha gjort, sier Berntsen.

Den underliggende årsaken til børsfallet er imidlertid oljeprisen, mener han.

Mener Opec-strategi er årsak

- Råvareprisene er lave, og i hovedsak oljeprisen. Oljeprisen er lav fordi Opec-landene kjemper mot andre oljeproduserende land om å få størst mulig markedsandeler. Nå produserer alle det de kan av olje. Resultatet er overproduksjon og tilbudsoverskudd. Det er en situasjon som har pågått i over et år, sier Berntsen.

Opec (Organisasjonen av oljeeksporterende land) er en handelsorganisasjon bestående av 12 medlemsland i Midtøsten, Afrika og Sør-Amerika. Berntsen hos Netfonds tror Opec-landene vil endre strategi i løpet av 2016.

LES OGSÅ: Kraftig fall på Oslo Børs

- På et eller annet tidspunkt vil det skje. Målet til Opec-landene har vært å få konkurrerende oljeland til å kutte i produksjonen. Det har ikke de andre landene vært villige til. Men når alle øker produksjonen sin, faller prisen. Produsentene blir tvunget til å kutte i investeringene sine. Det gjelder for eksempel Statoil. Resultatet på sikt blir da lavere oljeproduksjon, sier Berntsen.

Han mener Opec-landene dermed har oppnådd det de ønsker «ved første korsvei». Resultatet kan bli at oljeprisen igjen begynner å stige.

Tror fortsatt på 2016 og 2017

- Oljeprisen er lav nå. Oslo Børs har utviklet seg svakt de siste to årene, og svakt ved inngangen til 2016. Årsaken til dette er en strategi fra Opec. Når denne strategien endrer seg, kan det hende at mange av oljeserviceselskapene på Oslo Børs dobler seg i løpet av kort tid, sier Berntsen.

- De kursfallene vi ser på børsen nå, kan altså reversere seg fort, legger han til.

Han er optimist med tanke på utviklingen i Kina - på tross av at børsene har falt kraftig der den siste uken. Berntsen peker på at Kina har plassert store verdier i amerikanske obligasjoner, opererer med et relativt høyt rentenivå og slik har flere verktøy for å styre den økonomiske utviklingen.

LES OGSÅ: Kinesisk børs stengt ut dagen etter kursras

Samtidig går den amerikanske økonomien godt, og er for første gang selvdreven etter finanskrisen, sier han.

- Derfor tror vi at 2016 og 2017 blir gode år i aksjemarkedet. Det som har tvunget markedet ned, er en strategi fra Opec. Men vi tror den vil endre seg i løpet av året. Det er ikke natta, altså, sier Berntsen.

På forsiden nå