Kraftig fall på Oslo Børs

Hovedindeksen falt med over 3 prosent da Oslo Børs åpnet torsdag. Det skjer etter et kraftig fall i blant annet Kina.

Et kraftig fall i Kina er en av årsakene til nedgangen på Oslo børs.   Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Det skjer etter et kraftig fall i blant annet Kina. Etter en snau times handel torsdag formiddag lå hovedindeksen på 560,36 poeng, ned 3,7 prosent.

Oljerelatert fall

Aksjene i Statoil bidrar sterkt til indeksfallet, med en nedgang på 4,5 prosent. Den store taperen er TGS-NOPEC, som faller 18,6 prosent. Nedover går det også for Norsk Hydro (-5,1), Telenor (-1,7), DNB (-2,6), Yara (-2,4), Subsea 7 (-4,7) og Frontline (-4,9).

Kun ett selskap har oppgang. Det er Olav Thon Eiendomsselskap, som får hevet sin aksjeverdi med 0,7 prosent, dog på en relativt beskjeden omsetning.

Den siste uka har hovedindeksen i Oslo falt 8,2 prosent, mens nedgangen det siste året er på 1,7 prosent.

Kinesisk devaluering

Ved de toneangivende europeiske børsene er utviklingen den samme som i Oslo. DAX 30-indeksen i Frankfurt og CAC 40-indeksen i Paris faller henholdsvis 3,1 og 2,5 prosent. Nedgangen er noe mindre i London, der FTSE 100-indeksen svekker seg med 2 prosent.

Kina har nok en gang devaluert sin valuta, noe som førte aksjekursene rett ned. Frykten bredte seg også til Japan, der Tokyo-børsens Nikkei-indeks falt 2,3 prosent.

Kina stengte torsdag børsene i både Shanghai og Shenzen etter kort tids handel etter at aksjekursene hadde falt med 7 prosent i løpet av en knapp halvtime.

Det er andre gang Kina stenger børsene som følge av kraftig kursfall denne uken. Forrige gang var mandag.

Muligheten for å stenge børsene ble innført ved nyttår og er ment å dempe uforutsigbarheten i markedet.

Valuta nedskrives

Det kraftige kursfallet torsdag knyttes til at Kinas sentralbank samme dag devaluerte sin egen valuta. Den offisielle kursen på yuan ble nedjustert med 0,51 prosent, til 6,5646 per dollar, noe som er den laveste kursen siden mars 2011 og den største devalueringen siden august.

Investorer er urolige for at den raske svekkelsen av kinesisk valuta betyr at kinesisk økonomi er enda svakere enn hva man har regnet med.

- Omfanget av nedgangen i Kina er helt bestemt en bekymring. Investeringsstemningen er for øyeblikket meget skjør, sier Terry Torrison, leder for meglingsfirmaet McLaren Securities i Monaco.

Nedgangen blir samtidig forsterket av at Nord-Korea onsdag prøvesprengte det kommunistregimet hevder var en hydrogenbombe.

Oljeprisras

Samtidig faller oljeprisen kraftig. Nordsjøolje omsettes torsdag formiddag for 32,74 dollar fatet, et fall på 4,7 prosent


LES OGSÅ: Forsiktig børsoppgang i Shanghai og Tokyo

LES OGSÅ: Kinesisk børs stengt ut dagen etter kursras

På forsiden nå