Reitan-eide E.C. Dahls Eiendom har kjøpt Krambukvartalet, bestående av til sammen ni eiendommer. Kjøpet omfatter blant annet Kleingården bygd i jugendstil tidlig på 1900-tallet i Olav Tryggvasonsgate, og bygårder i Krambugata og Brattørgata.

Til Adresseavisen fredag sier administrerende direktør i E.C. Dahls Eiendom, Svein Erik Nordbotten, at de ønsker å fortette i bakgårdene med nye kontorer og boliger.

Viktig balansegang

- Dette er spennende, og det er utrolig bra med en seriøs aktør som vil investere i eiendommer i Midtbyen, sier kommunalråd Ingrid Skjøtskift i Høyre.

Skjøtskift uttalte like før nyttår at hun savner mer trøkk og diskusjon om Trondheim sentrum.

- Det er også positivt at E.C. Dahls ser for seg nye boliger. Jeg håper bare de oppi dette ivaretar det historiske Trondheim, her er det en viktig balansegang. I Midtbyen vil det alltid være noen grenser for fortetting, men det blir spennende å se hva de kommer opp med og hvor mye fortetting de ønsker, sier Skjøtskift.

LES MER: Vil ha 50 000 flere til å bo i sentrum

Må ikke rives

Også kommunalråd Geir Waage i Arbeiderpartiet er positiv til at Krambukvatartalet er solgt til E.C. Dahls Eiendom.

- Det er kjempepositivt at en lokal aktør ønsker å både fortette og ivareta historiske eiendommer. E.C. Dahls Eiendom er en stor og seriøs aktør med solide økonomiske muskler. Men det er selvsagt noen krav her. Bygninger må ikke rives, det må tas vare på det historiske ved eiendommene. Dette kan gjøres samtidig som de forbedres, mener Waage.

Waage har tidligere sagt at det må bygges mange flere boliger i sentrum.

Kan bli en lykkelig affære

- Dette kan bli veldig fint det, i alle fall hvis kjøper setter bygningene i stand på en forbilledlig måte. Settes bygningene i stand på samme måte som Lade Gaard så blir dette en lykkelig affære, sier kulturhistoriker Daniel Johansen og sikter til gården Reitangruppen kjøpte og restaurerte i 1992. Men også han viser til at det er mye å være oppmerksom på.

- Tregårdsrekka i Olav Tryggvasonsgate med bakgårdene er noe av det best bevarte vi har, samtidig som bakgårdene ikke er utviklet slik de kunne ha blitt. Det er et stort potensial og gode muligheter til å ruste opp. Bygårdene i Krambukvartalet er svært høyt oppe på vernelista, men det antar jeg E.C. Dahls Eiendom vet, sier Johansen.

Vil følge spent med: Ingrid Skjøtskift, kommunalråd for Høyre, mener det trengs flere boliger i sentrum av Trondheim og er spent på hva E.C. Dahls Eiendom vil gjøre med Krambukvartalet. Foto: Vegard Eggen