Trønder anker dom for korrupsjon

En mann som er dømt til fengsel i tre år og åtte måneder for grov korrupsjon, har anket.

Anker: Advokat Harald Krogstad (til høyre) har på vegne av en mann i 50-årene anket straffeutmålingen i korrupsjonsdommen som falt i Sør-Trøndelag tingrett før jul. Til venstre aktor i saken, politiadvokat Aage Sliper Midling.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Den nordtrønderske mannen i 50-årene ble dømt for grov korrupsjon i Sør-Trøndelag tingrett i desember i fjor. Hans forsvarer, advokat Harald Krogstad i Advokatfirmaet Harald Krogstad, forteller at dommen er anket fordi de mener straffen er for lang.

- Vi har anket over straffeutmålingen fordi vi mener den er for streng. I forhold til skyldspørsmålet og straffeutmålingen mener jeg straffen skulle vært lavere. Derfor vil vi prøve saken i lagmannsretten, sier Krogstad.

Siden strafferammen for grov korrupsjon er ti år, er det automatisk ankeadgang til lagmannsretten hvis den dømte anker.

LES OGSÅ: Flere sparket i Statoil grunnet bedrageri og korrupsjon

- Erkjente fakta

Mannen ble dømt til fengsel i tre år og åtte måneder for grov korrupsjon i tingretten. Halvparten av straffen, ett år og ti måneder, ble gjort betinget med en prøvetid på to år på grunn av lang saksbehandlingstid hos politi og domstol.

Ifølge dommen har mannen «i det alt vesentlige erkjent de faktiske forhold, men har ikke vært villig til å erkjenne straffskyld for grov korrupsjon».

LES OGSÅ: Student dømt etter forsøk på nettbanksvindel

Mottok over 2 millioner

Nordtrønderen er dømt fordi han har mottatt til sammen 245 000 euro, vel to millioner kroner da eurokursen var 8,30 kroner, fra et tysk og et østerriksk firma.

Det meste av pengene mottok han da han jobbet for et firma i Trondheim fra våren 2007 til sommeren 2009. Firmaet kjøpte inn og solgte anleggsmaskiner med betongpumper. Resten av pengene mottok han fra sommeren 2011 til starten av 2013. Da var nordtrønderen leder i et firma på Østlandet, hvor han også hadde ansvar for innkjøp og salg av lastebiler med betongpumper.

I retten kalte mannen betalingen på 5000 euro per lastebil han kjøpte inn på vegne av sine arbeidsgivere, en provisjonsavtale.

LES OGSÅ: Betinget fengsel i Taxi-saken

Ba om skatteamnesti

Bakgrunnen for saken er at Skatteetaten anmeldte nordtrønderen til politiet 2013. Han hadde selv gått til skatteetaten, fordi han ønsket å oppgi beløpet han hadde fått fra leverandørene til beskatning.

Nordtrønderen ble i tingretten også dømt til inndragning av to millioner kroner til statskassen, fordi dette er straffbart utbytte.

I retten kom det fram at det også er startet straffeforfølgning av det tyske firmaet i hjemlandet.

På forsiden nå