Rema politianmelder 120 søndagsåpne butikker

Ole Robert Reitan sier de kan dokumentere at konkurrentenes butikker ikke følger loven for søndagsåpning.

Rema 1000-sjef, Ole Robert Reitan forklarer hvorfor han anmelder 120 søndagsåpne butikker. Han leverte anmeldelsen ved Sentrum politistasjon i Oslo.

Saken oppdateres.

- Nå må vi en gang for alle få vite hvilke regler som gjelder; om det er fritt frem eller om myndighetene vil håndheve lovverket vi har for søndagsåpne butikker, sier administrerende direktør Ole Robert Reitan i Rema 1000 til Adresseavisen.

Se hele listen over anmeldte butikker her.

Les også: Rema 1000 anmelder fire butikker i Trøndelag

Leverte anmeldelsen selv

Klokken 13 mandag dro Ole Robert Reitan selv til Sentrum politistasjonen i Oslo med en haug med politianmeldelser. Alle Remas regionsjefer gjør det samme rundt omrking i landet, også i Trondheim.

Det var Trønderbladet som først omtalte anmeldelsen.

Ole Robert Reitan sier til Adresseavisen at Rema har hatt egne folk ute i konkurrentenes butikker for å sjekke om reglene for søndagsåpent overholdes. I hovedsak er det begrensningen på 100 kvadratmeter butikkflate som er kontrollert. Begrensningen har gitt søndagsåpne butikker betegnelsen Brustadbu etter tidligere statsråd Sylvia Brustad (Ap).

Les også: Legger bort forslag om søndagsåpent

Les også: Siv Jensen gir ikke opp mer søndagsåpent

Målt og fotografert

- Vi har vært ute i søndagsåpne butikker over hele landet og målt, observert og tatt bilder. Vi kan dokumentere lovbrudd ved de 120 butikkene vi nå anmelder, de fleste Norgesgruppens butikker, sier Reitan.

Les også: - Ikke første gang vi blir anmeldt

Også Coop- og Bunnpris-butikker er blant utsalgsstedene som nå anmeldes.

- Hva er hensikten med anmeldelsen?

- Vi vil ha bevissthet rundt at dagens regelverk ikke følges. Vi må få klarhet i om myndighetene har til hensikt å håndheve regelverket eller om det er fritt frem å bryte loven. Jeg forventer nå at myndighetene gir et klart signal om at dagens regler skal håndheves og i tillegg at vi får en debatt om dagens regelverk, sier Reitan.

Han mener, og sier han kan dokumentere, at mange av konkurrentenes butikker også selger varer fra «hverdagsbutikkenes» betydelig større flate og vareutvalg.

- Det er mange steder at den søndagsåpne butikken er adskilt fra hovedbutikken bare med en strikk som tøyes vel langt. Vi mener søndagsåpne butikker må være fysisk adskilt, ha egen adresse og egen varelevering om reglene skal følges, sier Reitan.

Flest fra Norgesgruppen

Det er Norgesgruppen, som eier butikkjedene Kiwi, Spar, Joker og Meny som har desidert flest søndagsåpne butikker i Norge. Norgesgruppen er også Remas argeste konkurrent og har drøyt 40 prosent av markedsandelen på dagligvarer her i landet.

Reitan er eneste dagligvareaktør i landet som har sagt et klart ja til endring i lov om helligdagsfred og søndagsåpne butikker.

Rema 1000 har selv, ifølge Reitan, bare 18 søndagsåpne butikker rundt om i landet.

- Kan du garantere at ingen av disse bryter reglene?

- Jeg kan garantere at ingen av dem er over 100 kvadratmeter, sier Reitan.

- Er anmeldelsen en reaksjon på at regjeringen har valgt å legge ny lov om søndagsåpne butikker til side?

- Ja. Det er blitt et vakuum. Lovverket er for svakt og det håndheves ikke. Rema står nå overfor spørsmål om vi skal bygge flere søndagsåpne butikker. Det koster oss én til to millioner kroner å tilpasse butikker til dagens lovverk. Men er det fritt frem som det virker å være i dag, stiller det seg annerledes. Vi trenger en tydelig avklaring, sier Reitan.
Ole Robert Reitan sier til Adresseavisen at Rema har hatt egne folk ute i konkurrentenes butikker for å sjekke om reglene for søndagsåpent overholdes.  
    
      (Foto: ntb scanpix)

Ole Robert Reitan sier til Adresseavisen at Rema har hatt egne folk ute i konkurrentenes butikker for å sjekke om reglene for søndagsåpent overholdes.   Foto: ntb scanpix

Regler for søndagsåpne butikker
 • Det er loven om helligdager og helligdagsfred, vedtatt 24. februar 1995, som i dag regulerer adgangen til butikkåpent på søn- og helligdager.
 • Ifølge loven skal butikker holde stengt på søndager og helligdager, og etter klokken 16 på jul-, påske- og pinseaften. Unntakene er:
 • Kiosker og dagligvarebutikker med en samlet salgsflate opp til 100 kvadratmeter og bensinstasjoner med en samlet salgsflate opp til 150 kvadratmeter.
 • Utsalgssteder på campingplasser i sesongen og på områder som etter vedtak av fylkesmannen regnes som typiske turiststeder.
 • Serveringssteder, auksjoner, kunstgallerier, midlertidige utstillinger og varemesser.
 • Utsalgssteder som vesentlig selger blomster, planter og andre hageartikler eller lokale husflids- og suvenirvarer.
 • Taxfreeutsalg ved flyplasser.
 • Varesalg i tilknytning til produksjonssteder.
 • Faste utsalgssteder kan holde åpent de tre siste søndagene før julaften mellom klokken 14 og klokken 20.
 • Kilde:NTB/ LOVDATA.NO
På forsiden nå