Onsdag morgen er spotprisen på et fat nordsjøolje 27,9 dollar, viser oversikten hos Oslo Børs. Prisen har falt kraftig siden 2014.

Det skaper utfordringer for oljeselskapene, som over tid har hatt et særdeles høyt kostnadsnivå.

Ola Borten Moe, som nå jobber i oljeselskapet Okea, sier til E24 at han angrer på at han ikke adresserte det høye kostnadsnivået i bransjen da han var olje- og energiminister.

Borten Moe: - Angrer

- Jeg tok opp dette i tiden som statsråd. Men er det noe jeg i ettertid angrer på, så er det at det ikke ble adressert enda tyngre og grundigere enn det ble gjort, sier Borten Moe til nettavisen.

På spørsmål om bransjen lot kostnadene løpe løpsk i en periode med høy oljepris, svarer han følgende:

- Selv om vi visste at kostnadsnivået var kjempehøyt, så er det begrenset hvor sterkt det var mulig å adressere det når man likevel genererte enorme inntekter til det norske samfunn og var veldig konkurransedyktige internasjonalt.

- Da fyker kostnadene opp

En oljepris på rundt 28 dollar fatet ligner nivået for 13 år siden. Den gang ble ikke en oljepris på dette nivået oppfattet som et problem. Siden har oljeprisen steget kraftig, før den begynte å synke igjen for halvannet år siden.

Følg Økonomiadressa på Facebook og hold deg oppdatert på de viktigste næringslivsnyhetene fra Midt-Norge!

Flere mener nå at oljeselskapene har vært for dårlige til å kontrollere sine kostnader i perioder med høy oljepris.

– Helt klart. Det er også en effekt at du tjener så mye at du ikke tenker på kostnadene. Det er en menneskelig mekanisme når det er press om å ekspandere og du har råd til å betale for flere folk. Da fyker kostnadene opp. Deretter senkes kostnadene gjennom en krise. Det som skjer nå er en hjelp til å senke kostnadene, men det burde vært unødvendig, sier BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik til E24.

Grafen viser utviklingen i oljeprisen de siste tre årene. Prisen begynte å falle kraftig i juni 2014. Foto: OSLO BØRS (SKJERMDUMP)