- Det er litt av patriotiske hensyn, samtidig som jeg kommer tettere på investeringene mine. Jeg ser gjerne etter dem som har klart å utvikle en teknologi, men samtidig funnet et marked eller et behov.

Det sier Jan Håbrekke (52), som har investert rundt 70-80 millioner kroner i teknologiselskaper i Midt-Norge.

Håbrekke ledet oljeserviceselskapet Interwell i nær 14 år før selskapet ble solgt for to år siden. Deler av gevinsten har han sprøytet inn i ti teknologiselskaper, utelukkende i trondheimsregionen.

- Jeg har en del nettverk i Trondheim, og kjenner mange innen elektronikk-, olje- og gassmiljøet. De har vært for kollegaer å regne, så det ble naturlig for meg å finne ut hva jeg kunne være med på der, sier Håbrekke til Adresseavisen.

- Masse kapital tilgjengelig

Ifølge den ferske Impello-analysen, som presenteres torsdag morgen, er det per i dag 95 aktive «forretningsengler» i vår region. En «forretningsengel» defineres som en privatperson som investerer en del av sin formue i oppstartsbedrifter.

Slike investorer gir et betydelig bidrag til nyetablerte selskaper i form av kapital, nettverk og kompetanse, heter det i analysen. Investorene spiller en viktig rolle i finansieringsløpet for disse selskapene, som gjerne må basere seg på oppsparte midler og offentlige tilskuddsordninger i den første perioden.

- Oppfatningen har vært at det finnes begrenset privat kapital til investeringer i vår region, med unntak av eiendom og handel. Vi ville finne ut om det var slik, sier senioranalytiker Jon Ragnar Viggen i Impello.

Konsulentselskapet har regnet seg frem til at de 95 aktive «forretningsenglene» i vår region har investert rundt én milliard kroner i trønderske teknologiselskaper historisk sett. Samtidig kan de potensielt sett investere rundt én milliard kroner de neste fem årene, heter det i analysen.

- Blant cirka 500 enkeltpersoner har vi plukket ut 95 som matcher våre kriterier. De har investert mye og signaliserer at de også vil gjøre det i årene fremover. Dermed er konklusjonen vår at det finnes kapital tilgjengelig til dem som gjør ting riktig, og at denne kapitalen setter krav til gode gründere og gode nok forretningsideer, sier Viggen.

Færre selskaper, større vekst

De øvrige tallene fra den årlige Impello-analysen, som kartlegger status og utviklingstrekk for trønderske teknologiselskaper, er sammensatte:

  • Det var færre nyetableringer i 2014 enn året i forveien. Tallet falt fra 61 nyetableringer i 2013 til bare 38 i 2014, en nedgang på rundt 40 prosent.

  • For første gang siden 2005 opplever regionen en netto nedgang i antallet teknologiselskaper, noe som tillegges færre nyetableringer, konkurser og utflagging.

  • Men sysselsettingsveksten i selskapene var på 3,2 prosent. Totalt sysselsetter 546 selskaper rundt 10 500 ansatte.

  • Og for aksjeselskapene i undersøkelsen var den samlede omsetningsveksten på ni prosent i 2014. Totalt omsatte disse selskapene for 15,6 milliarder kroner. Driftsresultatet ble 1,1 milliarder kroner, opp over 41 prosent fra 2013.

- Vi mener at den betydelige økningen i driftsresultatet er det viktigste funnet i årets analyse. Ser man på marginene, så signaliserer dette at teknologibransjen i trondheimsregionen begynner å fremstå virkelig solid. Det er første gang at tallet er så høyt. Derfor synes vi dette er positivt, uten tvil, sier Viggen.

LES LEDEREN: Nyskaping i matfatet og teknologi er viktigst for Trøndelag

Vektsvinnere i olje og gass

Noen selskaper har hatt større vekst enn andre: Årets vekstvinnere for 2014 er selskapene Sensorlink og Wellcem, begge med virksomhet innen olje og gass.

- Vi forventer at resultatene for selskapene i olje- og gassbransjen vil gå ned litt i 2015, men vi håper at det vil stabilisere seg på et bra nivå, sier Viggen.

Sensorlink leverer løsninger for måling og overvåking av korrosjon og erosjon på rørledninger, og hadde 290 prosents omsetningsvekst fra 2013 til 2014.

Wellcem, som leverer en egenutviklet sement til bruk i bruk i olje- og gassbrønner, har hatt en gjennomsnittlig omsetningsvekst på 47 prosent de siste fem årene.

Investor Jan Håbrekke har investert penger og sitter i styret for begge disse selskapene. I Sensorlink eier han rundt en tredel, mens eierandelen i Wellcem er «et par prosent», forteller han.

Håbrekke har jobbet tett med technology transfer-kontorene ved både NTNU og Sintef, i tillegg til såkornselskapet Proventure.

Velger bort eiendom

- De har ofte behov for medinvestorer, og i og med at det er så få av oss, har jeg vært involvert i mye av det de har gjort de siste årene, sier Håbrekke.

- Hvorfor er det så få av dere?

- Selv om vi har NTNU, er det ikke så veldig mange bedrifter som har vokst og fått kapitalisert på det de har bygd her i byen. Det må vi prøve å gjøre noe med. Jeg har ikke veldig stor kunnskap om eiendom, så det har vært naturlig for meg å sette pengene i arbeid innenfor de områdene hvor jeg har kunnskap, sier Håbrekke.

- Eiendom hadde kanskje vært en sikrere investering?

- Det er nok en trygg havn, men det er ikke der kompetansen min ligger. Skal man ha større uttelling, er det bedre å finne gode teknologiselskaper. Slik er det for min del, i hvert fall. For meg er det naturlig å investere i teknologi, sier han.

Flere av Håbrekkes investeringer gjøres gjennom Salvesen og Thams, som nå er et rent investeringsselskap. Håbrekke er tredje største eier.

- Konklusjonen vår er at det finnes kapital tilgjengelig til dem som gjør ting riktig, sier seinoranalytiker Jon Ragnar Viggen i Impello. Foto: ADRESSEAVISEN