Interessen for og etterspørselen etter øl har gjort at Vinmonopolet starter prøveprosjekt med «ølpol», men foreløpig bare to steder i landet.

Ved Kvadrat i Sandnes og Bankkvartalet i Midtbyen i Trondheim åpnes det om et par måneders tid «ølpol» som et prøveprosjekt. Sammenlignet med andre utsalgssteder, får Bankkvartalet fire ganger så mange sorter øl.

Hyppig utskiftning

- Vi jobber for å kunne åpne ølpol før påske. Sortimentet vil ligge rundt 400 ulike øltyper og vi legger opp til stor utskiftning med nye øltyper hver 14. dag, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til Adresseavisen.

Fikk du med deg Adresseavisens gigantiske juleøl-test i desember? 119 sorter!

I Trondheim vil det være snakk om en utvidelse og ombygging som skal gi 70 kvadratmeter stor salgsflate for øl ved det eksisterende polutsalget i Søndre gate. Butikken er på totalt 380 kvadrat i dag.

Øl den nye gaven

Ombyggingen skal starte i februar. Irene Knutzen blir ansvarlig for den nye ølavdelingen ved Vinmonopolet Bankkvartalet i Trondheim.

- Interessen blant er stor og vi har nesten daglig noen som spør etter ølsorter. Enten noe de har hørt om som de vil prøve, eller også øl i gave, som er noe relativt nytt, sier Knutzen.

Ved Bankkvartalet har sortimentet i det siste ølt og økt og er per dato oppe i 253 typer. Til sammenligning står Vinmonopolet Nedre Elvehavn oppført med 95 sorter. Men snart blir det altså enda større forskjell med rundt 400 ølsorter å velge i ved Bankkvartalet-butikken.

- Tanken at det skal være noe for alle som er interessert i øl. Både spesielle sorter, øl fra norske og utenlandske mikrobryggerier. Ikke bare fancy og dyre sorter, men mange ulike øltyper fra hele verden, sier Lorentzen.

Les også: – Øl er blitt hipt, kult og interessant

Les også: Brygger mikroøl for mange millioner mer

Sterkøl-ansvar siden 1993

Vinmonopolet overtok salget av alt sterkøl i 1993. Sterkøl, altså øl med høyere alkoholprosent enn 4,75 kan ikke lovlig selges i andre butikker. Så med økende interesse og spesialproduksjon av øl, må Vinmonopolet trå til.

- Vi har ikke vært flinke nok til å ivareta den kulturbæreren øl er. Det gjør vi nå noe med. Interessen for øl begynte å vokse for noen år siden, og det er nå stadig flere kunder som spør etter øl i vår utsalg. Det har vært en eventyrlig fremvekst av småskala-produsenter, noen som også har vokst seg store, og tilbudet har økt, sier Lorentzen.

- Ølkundene er opptatt av å smake noe nytt. Det vil det være mulig å bestille andre øltyper enn de vi har inne også. Noen vil ha høy pris eller selges kun i kasse etter bestilling, men alt tilgjengelig øl kan skaffes, sier Lorentzen.

Les også: I år skal To Tårn Bryggeri brygge og selge øl for seks millioner kroner

Les også: Mikrobryggere har gjort noe stort

Øl-interesserte trøndere

I tillegg til nye ølpol i Trondheim og Sandnes, vil også Oslo få et slikt prøveprosjekt etter hvert, har Vinmonopolet bestemt. Men hvorfor ikke alle utsalgene?

- Alle har fått mye større ølsortiment nå enn før. Vi starter prøveprosjekt blant annet i Trondheim for å kunne tilby spesielle øltyper det er lite tilbud av. Vi har også spesialbutikker for vin vi ikke klarer å skaffe til alle våre 300 utsalg. Det kan være 1000 vinflasker totalt i hele verden vi kanskje klarer å skaffe fem flasker av. Da har vi ikke noe å fordele, men et tilbud for å kunne selge det et sted, sier Lorentzen.

- Hvorfor Trondheim?

- Interessen for øl er stor i Trondheim og vi håper å kunne tilby trønderne et spennende ølsortiment. Vi vil evaluere prøveprosjektet og om vi skal utvide til flere utsalg etter hvert, sier Lorentzen.

Les også: Brooklyn blir medeier i ølsenter på Lademoen

Les også: – Trondheim er Norges Brooklyn