Trondheim får landets første ølpol for sterkøl

Snart kan du velge i 400 sorter sterkøl ved Vinmonopolet i Bankkvartalet i Trondheim.

Vinmonopolet i Bankkvartalet i Søndre gate åpner ølpol med 400 sorter øl en gang før påske. Irene Knutzen blir avdelingsleder for ølavdelingen. 

Saken oppdateres.

Interessen for og etterspørselen etter øl har gjort at Vinmonopolet starter prøveprosjekt med «ølpol», men foreløpig bare to steder i landet.

Ved Kvadrat i Sandnes og Bankkvartalet i Midtbyen i Trondheim åpnes det om et par måneders tid «ølpol» som et prøveprosjekt. Sammenlignet med andre utsalgssteder, får Bankkvartalet fire ganger så mange sorter øl.

Hyppig utskiftning

- Vi jobber for å kunne åpne ølpol før påske. Sortimentet vil ligge rundt 400 ulike øltyper og vi legger opp til stor utskiftning med nye øltyper hver 14. dag, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til Adresseavisen.

Fikk du med deg Adresseavisens gigantiske juleøl-test i desember? 119 sorter!

I Trondheim vil det være snakk om en utvidelse og ombygging som skal gi 70 kvadratmeter stor salgsflate for øl ved det eksisterende polutsalget i Søndre gate. Butikken er på totalt 380 kvadrat i dag.

Øl den nye gaven

Ombyggingen skal starte i februar. Irene Knutzen blir ansvarlig for den nye ølavdelingen ved Vinmonopolet Bankkvartalet i Trondheim.

- Interessen blant er stor og vi har nesten daglig noen som spør etter ølsorter. Enten noe de har hørt om som de vil prøve, eller også øl i gave, som er noe relativt nytt, sier Knutzen.

Ved Bankkvartalet har sortimentet i det siste ølt og økt og er per dato oppe i 253 typer. Til sammenligning står Vinmonopolet Nedre Elvehavn oppført med 95 sorter. Men snart blir det altså enda større forskjell med rundt 400 ølsorter å velge i ved Bankkvartalet-butikken.

- Tanken at det skal være noe for alle som er interessert i øl. Både spesielle sorter, øl fra norske og utenlandske mikrobryggerier. Ikke bare fancy og dyre sorter, men mange ulike øltyper fra hele verden, sier Lorentzen.

Les også: – Øl er blitt hipt, kult og interessant

Les også: Brygger mikroøl for mange millioner mer

Sterkøl-ansvar siden 1993

Vinmonopolet overtok salget av alt sterkøl i 1993. Sterkøl, altså øl med høyere alkoholprosent enn 4,75 kan ikke lovlig selges i andre butikker. Så med økende interesse og spesialproduksjon av øl, må Vinmonopolet trå til.

- Vi har ikke vært flinke nok til å ivareta den kulturbæreren øl er. Det gjør vi nå noe med. Interessen for øl begynte å vokse for noen år siden, og det er nå stadig flere kunder som spør etter øl i vår utsalg. Det har vært en eventyrlig fremvekst av småskala-produsenter, noen som også har vokst seg store, og tilbudet har økt, sier Lorentzen.

- Ølkundene er opptatt av å smake noe nytt. Det vil det være mulig å bestille andre øltyper enn de vi har inne også. Noen vil ha høy pris eller selges kun i kasse etter bestilling, men alt tilgjengelig øl kan skaffes, sier Lorentzen.

Les også: I år skal To Tårn Bryggeri brygge og selge øl for seks millioner kroner

Les også: Mikrobryggere har gjort noe stort

Øl-interesserte trøndere

I tillegg til nye ølpol i Trondheim og Sandnes, vil også Oslo få et slikt prøveprosjekt etter hvert, har Vinmonopolet bestemt. Men hvorfor ikke alle utsalgene?

- Alle har fått mye større ølsortiment nå enn før. Vi starter prøveprosjekt blant annet i Trondheim for å kunne tilby spesielle øltyper det er lite tilbud av. Vi har også spesialbutikker for vin vi ikke klarer å skaffe til alle våre 300 utsalg. Det kan være 1000 vinflasker totalt i hele verden vi kanskje klarer å skaffe fem flasker av. Da har vi ikke noe å fordele, men et tilbud for å kunne selge det et sted, sier Lorentzen.

- Hvorfor Trondheim?

- Interessen for øl er stor i Trondheim og vi håper å kunne tilby trønderne et spennende ølsortiment. Vi vil evaluere prøveprosjektet og om vi skal utvide til flere utsalg etter hvert, sier Lorentzen.

Les også: Brooklyn blir medeier i ølsenter på Lademoen

Les også: – Trondheim er Norges Brooklyn

På forsiden nå