Det er det svenske selskapet Scandinavian Biogas som blir ny hovedeier i Biokraft i Levanger. Trønderenergi selger seg ned fra en eierandel på vel 56 prosent, til å bli nest største eier med vel 43 prosent.

Fabrikken som skal produsere den flytende biogassen, er under bygging på Fiborgtangen på Skogn.

Liker du å følge med på næringslivsnyheter fra Midt-Norge?Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

- Tilsvarer 25 000 biler

- Trønderenergi er etter flere år som lead investor, svært fornøyd med å gjennomføre en felles investering i biogassproduksjon på Skogn med en sterk industriell partner som Scandinavian Biogas. Et slikt industrielt partnerskap vil gjøre oss i stand til å ta en ledende rolle i biogassproduksjon i Norge, og bidra til at vi går mot et bedre og mer bærekraftig samfunn. Det første produksjonsanlegget vil resultere i en CO2-reduksjon tilsvarende i størrelsesorden 25 000 biler, som sier noe om de fordelene av det vi nå etablerer, sier konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi i en pressemelding.

Koster 400 millioner

Det investeres for cirka 400 millioner kroner i fabrikken. Det er finansiert gjennom Sparebank 1 SMN, med støtte fra Enova, Innovasjon Norge, og med sikkerhet i Eksportkreditt både på norsk og svensk side. I tillegg investeres egenkapital fra i hovedsak Trønderenergi og Scandinavian Biogas.

Ifølge Skandinaviske Biogass er oppkjøpet i Biokraft og byggingen av fabrikken på Skogn i tråd med det svenske selskapets langsiktige strategi.

- I 2016 vil Scandinavian Biogas levere 300 GWh biogass til markedet. Med anlegget i Trøndelag, får vi nesten 500 GWh i 2017, noe som er et stort skritt mot å nå selskapets mål, sier administrerende direktør Matti Vikkula i Skandinaviske Biogass i pressemeldingen.

Selskapet har hovedkontor i Stockholm.

Ved Norske Skog

Biogassfabrikken skal stå ferdig utbygd på sensommeren neste år, og vil da produsere biogass tilsvarende 250 GWh, inklusive senere kapasitetsutvidelse. Fabrikken på Fiborgtangen bygges nær Norske Skogs papirfabrikk, og skal få råstoff fra avfall fra papirfabrikken, i tillegg til fiskeavfall.