Dagens gründer: Picterus

Denne appen kan redde over 100 000 nyfødte barn hvert år

Gründerne i Picterus mener næringslivet i Trondheim må mer på banen.

Med en mobilapp kan foreldre sjekke om barnet har gulsott. VIdeo: Picterus

Saken oppdateres.

Oppdrag gründer vil de neste dagene presentere flere av de trønderske gründerselskapene som deltar i pitchekonkurransen under innovasjonskonferansen Technoport.

LES MER: 25 trønderske gründere vil kjempe om kvart million

Hva heter selskapet?

Picterus

Hvem står bak?

Lise Randeberg, Anders Aune, Gunnar Vartdal og Maren Boger.

Hva er deres idé?

- Vi utvikler en app som skal diagnostisere gulsott hos nyfødte. Over 100 000 nyfødte dør på grunn av gulsott hvert eneste år. Disse dødsfallene skjer hovedsaklig i de fattigste delene av verden, fordi dagens diagnoseverktøy er for dyre. Et billig verktøy som vår app kan derfor redde mange liv. I tillegg vil den kunne benyttes av foreldre i i-land for å trygt overvåke gulsotten hos sine barn. Noe som blir mer og mer aktuelt grunnet tidlig hjemreise fra sykehus.

- Appen fungerer slik at man tar bilde av barnas hud sammen med et fargekalibreringskart. Algoritmer basert på forskning fra NTNU-professor og president i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg, sammenligner og regner så ut om barnet har gulsott.

Hva er deres beste råd til gründere?

- Snakk med folk, ikke hold ideen deres hemmelig fordi dere er redde for at noen skal kopiere det dere gjør. En vellykket oppstart er veldig mye mer enn en god idé, det krever blant annet at man skjønner markedet. Dette er noe som er så og si umulig uten å snakke med alt fra venner til beslutningstakere om ideen.

- Ideen er heller ikke mer verdt enn det teamet kan utvikle den til å bli. Det holder ikke bare å ha en god idé og klynge seg fast til eierskapet av denne. For å lykkes hele veien til markedet trenger man flere med på laget. Man trenger pådrivere, kapital, kompetanse og nettverk som en del av bedriften. I et oppstartsperspektiv er det ofte bedre å ha en liten del av noe som kan bli stort, enn en stor del av noe som forblir lite. Likevel, velg teammedlemmene deres med omhu og pass på at dere utfyller hverandre best mulig.

Picterus vant hovedklassen i «Venture cup» da Midt-Norges beste gründere ble kåret under Innovator 2015 i august. Den gang fikk de med seg ære, berømmelse og 70 000 kroner.

Hva har vært deres største problem?

- Som en liten oppstartsbedrift som vil lansere et produkt for et internasjonalt marked er det en utfordring å finne den beste inngangsportalen for nettopp dette. Det er lett å tenke for bredt og tenke på utlandet som «ett land», mens realiteten er at hvert enkelt land har ulike systemer, kjøpsprosesser, behov, politiske prosesser etc. Som en liten oppstart er det rent umulig å imøtekomme disse forskjellene i alle mulige forskjellige land på en gang.

Hva er den største utfordringen for nyskaping i Trondheim?

- Trondheim er en by med mye akademiske ressurser og høy toleranse for å jobbe frivillig blant studenter. Likevel ender det som regel med at studentene kanaliserer energien sin mot etablerte organisasjoner som har et sterkt sosialt fokus og er en møteplass. Slik det er i dag finnes det få steder der oppstartsbedrifter kan sitte og jobbe gratis i et økosystem av oppstarter. Det å starte bedrift som student i Trondheim blir dermed raskt en ganske ensom opplevelse der du selv må lete frem likesinnede. Hvordan kan Trondheim gjøre den tidlige fasen av å starte en bedrift til en mer sosial reise?

- Trondheim sitter også på veldig mye kompetanse i næringslivet, men den kompetansen er ikke nødvendigvis tilgjengelig for oppstarter. Oppstartsmiljøet er fortsatt lite, og selv om det merkes at det har vokst i det siste, merker vi at det gjerne er de samme personene med erfaring som går igjen i dette miljøet. Oppstartsmiljøet hadde derfor ikke tatt skade av at det hadde kommet inn enda flere med erfaring fra næringslivet.

Hvordan kan vi løse utfordringen?

- Det burde fortsette å satses på å få fram møteplasser for de som er interessert i å starte bedrifter. Tenk dere stats- og næringslivsfinaniserte kontorområder i Trondheim der bedrifter i de tidligste fasene kan søke seg inn til å sitte gratis og dytte hverandre frem og få hjelp fra ressurspersoner fra næringslivet. Miljøet for entreprenørskap på NTNU er på bedringens vei, med åpning av FRAM innovasjonssenter og etablering av gründerveiledning for studenter gjennom Trønder Energi sin satsning, Spark NTNU. Dette er en en god start, men NTNU og Trondheim må tenke større.

Følg med i Oppdrag gründers livestudio og les bloggen hvor vi ber om innspill og ideer til hvordan vi kan rette søkelyset på gründersituasjonen i Trøndelag.

Dagens gründer: Snakker du høyt i telefonen? Det vil disse gjøre noe med

Dagens gründer: Denne dingsen skal løfte Gopro-videoen din til nye høyder

Dagens gründer: Denne NTNU-dronen filmer under vann

Dagens gründer: Griller pølser og lader opp mobilen ved hjelp av sola

Dagens gründer: Da Tine mistet faren på intensivavdelingen, ble hun motivert til å bli gründer

Dagens gründer: Lå med brukket rygg og ventet på ambulanse som ikke fant frem

Picterus har laget en app som avdekker gulsott hos nyfødte 
    
      (Foto: picterus)

Picterus har laget en app som avdekker gulsott hos nyfødte  Foto: picterus

Maren Boger og Gunnar Vartdal er blant app-gründerne som vil at Picterus skal kunne redde mange liv.  
    
      (Foto: picterus)

Maren Boger og Gunnar Vartdal er blant app-gründerne som vil at Picterus skal kunne redde mange liv.   Foto: picterus

Barnelege Anders Aune ved St. Olavs Hospital kom på ideen da han var i Tanzania og så at sykehuset manglet utstyr for å diagnostisere gulsott. 
    
      (Foto: picterus)

Barnelege Anders Aune ved St. Olavs Hospital kom på ideen da han var i Tanzania og så at sykehuset manglet utstyr for å diagnostisere gulsott.  Foto: picterus

Kortet er et fargekalibreringskort som legges på brystet til den nyfødte. Det gjør at man er i stand til å ta en nøyaktig hudfargemåling og diagnostisere gulsott med stor nøyaktighet uavhengig av hudfarge. 
    
      (Foto: picterus)

Kortet er et fargekalibreringskort som legges på brystet til den nyfødte. Det gjør at man er i stand til å ta en nøyaktig hudfargemåling og diagnostisere gulsott med stor nøyaktighet uavhengig av hudfarge.  Foto: picterus

Etter at bildet er tatt og analysert, lyser det rødt som varsler at barnet har gulsott. 

Etter at bildet er tatt og analysert, lyser det rødt som varsler at barnet har gulsott. 

På forsiden nå