Dagens gründer: ShapeCrafter

Sintef-forskere gir roboter bedre syn med 3D-kamera

Gründerne i ShapeCrafter mener at nordmenn er redd for å ta risiko.

Disse gründerne fungerer som optikere for roboter som brukes i industrien. Video: ShapeCrafter

Saken oppdateres.

Det er et stort mangfold av teknologigründere i Trondheim, og Oppdrag gründer ønsker å presentere noen av de trønderske gründerselskapene som deltar i pitchekonkurransen under innovasjonskonferansen Technoport.

LES MER: 25 trønderske gründere vil kjempe om kvart million

Hva heter selskapet?

ShapeCrafter AS

Hvem står bak?

Henrik Schumann-Olsen og Øystein Skotheim.

Hva er deres idé?

ShapeCrafter har utviklet et nytt og verdensledende 3D-kamera som tilbyr en helt unik kombinasjon av høy hastighet og ultra-høy presisjon på samme tid. Kameraet et primært rettet mot robotikk og industriell automasjon. Eksempler på anvendelser er gjenkjenning og plukking av deler som ligger hulter til bulter ved hjelp av roboter eller automatisk kvalitetskontroll av komponenter i en produksjonslinje.

For at roboter skal bli smartere og mer fleksible trenger de mye bedre syn, og det har vi tenkt å hjelpe dem med. Så vi er litt optikere for roboter kan man si.

Hva er deres beste råd til gründere?

- Vi vil oppfordre gründere til å komme seg ut og snakke om ideene til andre og få tilbakemelding fra kunder tidlig. Å komme seg inn i et startup-felleskap kan også være smart. Lytt og vær åpen for råd og veiledning fra folk som har vært ute en vinternatt før. Et annet godt råd er å sette seg inn i og bruke det offentlige virkemiddelapparatet. Både innen Forskninsgrådet og Innovasjon Norge finnes det en rekke støtteordninger. Med en god søknad er det mulig å utløse relativt store beløp, og med denne type finansiering slipper man også å gi fra seg andeler i selskapet.

Hva har vært deres største problem?

- Vi føler vel egentlig ikke at det har vært et stort eller dominerende problem, heller et bredt spekter av nye utfordringer: En mye tyngre ansvarsfølelse for vår egen hverdag, uten sikkerhetsnettet som en trygg tradisjonell jobb gir deg. Tenke kommersielt og markedsorientert i alle valg – unngå å gå i fellen ved å gape over for mye, men finne en god «product market fit» og velge riktige vertikaler.

- Et helt annet trykk på salg og kundepleie samtidig som vi jobber med rekruttering, bygger team og kultur, håndterer investorer, forhandler om vilkår og eierandeler – en utfoldelse i kontrakter med tilhørende juridiske spissfindigheter. Og ikke minst opp i alt dette – å drive den teknologiske utviklingen fremover. Det å ta hardware fra en prototype til et industrielt masseproduserbart produkt har i den forbindelse vært en helt ny utfordring for oss. Topper en alt dette med behovet for å sørge for at den daglige driften går knirkefritt og at selskapet er likvid så har man et lite bilde av den hverdagen vi føler vi gaper over for øyeblikket. 

Hva er den største utfordringen for nyskaping i Trondheim?

- Vi tror at mange i forskningsmiljøet i Trondheim sitter på svært gode teknologier og potensielt gode forretningsideer, men de er i liten grad bevisst på muligheten til å ta dette ut gjennom å etablere et nytt selskap. I tillegg er nordmenn generelt trygghetssøkende og litt risiko-averte.

Hvordan kan vi løse utfordringen?

- Større bevisstgjøring på nyetablering som virkemiddel. Et forslag er å invitere flere gründere som har lykkes med å ta sin teknologi til markedet og la disse fortelle sine historier. Kanskje kan dette bidra til at teknologer ved  for eksempel NTNU og Sintef i større grad inspireres og motiveres til å starte nye selskaper.

Følg med i Oppdrag gründers livestudio og les bloggen hvor vi ber om innspill og ideer til hvordan vi kan rette søkelyset på gründersituasjonen i Trøndelag.

Flere gründerhistorier

Dagens gründer: Snakker du høyt i telefonen? Det vil disse gjøre noe med

Dagens gründer: Denne dingsen skal løfte Gopro-videoen din til nye høyder

Dagens gründer: Denne NTNU-dronen filmer under vann

Dagens gründer: Griller pølser og lader opp mobilen ved hjelp av sola

Dagens gründer: Da Tine mistet faren på intensivavdelingen, ble hun motivert til å bli gründer

Dagens gründer: Lå med brukket rygg og ventet på ambulanse som ikke fant frem

Dagens gründer: Denne appen kan redde over 100 000 nyfødte barn hvert år

Dagens gründer: Skal gjøre det like lett å bytte sykkeldekk som å bytte sko

Dagens gründer: Gror «falske diamanter» i denne maskinen

ShapeCrafter AS ble etablert som en spin-out fra Sintef i juli 2015. Bak selskapet står gründerne Henrik Schumann-Olsen og Øystein Skotheim. De har begge 15 års erfaring som seniorforskere i Sintef innen optiske sensorer, maskinsyn og robotikk. 
    
      (Foto: Shapecrafter)

ShapeCrafter AS ble etablert som en spin-out fra Sintef i juli 2015. Bak selskapet står gründerne Henrik Schumann-Olsen og Øystein Skotheim. De har begge 15 års erfaring som seniorforskere i Sintef innen optiske sensorer, maskinsyn og robotikk.  Foto: Shapecrafter

Henrik Schumann-Olsen og Øystein Skotheim tror det er viktig at teknologer forteller om sine suksesshistorier slik at flere blir inspirert til å starte selskap. 
 
    
      (Foto: shapecrafter (montasje))

Henrik Schumann-Olsen og Øystein Skotheim tror det er viktig at teknologer forteller om sine suksesshistorier slik at flere blir inspirert til å starte selskap.   Foto: shapecrafter (montasje)

De tidligere Sintef-forskerne jobber for tiden med å lage en ny og mer robust prototype av 3D-kameraet.  

De tidligere Sintef-forskerne jobber for tiden med å lage en ny og mer robust prototype av 3D-kameraet.  

På forsiden nå