- Dette vil bli Europas største landbaserte vindkraftanlegg

Næringsminister Monica Mæland kaller utbyggingen et betydelig løft for satsingen på fornybar energi.

Næringsminister Monica Mæland sier det er gledelig at Statkraft står i spissen for en lønnsom utbygging av prosjektet.  Foto: Hommedal, Marit, NTB scanpix

Saken oppdateres.

- Det er en veldig god nyhet at det nå blir en vindkraftutbygging i Trøndelag, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Tidlig tirsdag morgen ble det klart at Statkraft, Trønderenergi og et konsortium ledet av Credit Suisse har besluttet å bygge ut landbasert vindkraft på Fosen, Snillfjord og Hitra. Byggestart for prosjektet vil være i andre kvartal 2016, og prosjektet vil være ferdig utbygd i 2020.

Bygger ut flere vindparker

- Dette vil bli Europas største landbaserte vindkraftanlegg og er et av de absolutt største industriprosjektene i Fastlands-Norge. Prosjektet vil være et betydelig løft for satsingen på ny fornybar energi i Norge, fortsetter Mæland.

LES OGSÅ: Derfor er vindkraften blitt en thriller (pluss)

I Åfjord vil vindparkene Harbakfjellet, Storheia og Kvenndalsfjellet bli bygget ut. I tillegg blir kommunen regionalt knutepunkt for mottak av logistikk. Ordfører Vibeke Stjern (Ap) deler Mælands entusiasme.

LES OGSÅ: Kjemper for industriprosjekt

- Alle vindkraftutbyggingers mor

- Det her åpner for store muligheter for næringslivet på Fosen og i Åfjord, spesielt i utbyggingsfasen. Her er det masse store tjenester som skal leveres, og det er store muligheter for verdiskapning for næringslivet, sier Stjern til adressa.no.

Stortingspolitiker Frank Jenssen (H) sier at mange har jobbet lenge for vindkraftutbyggingen, og kaller dette en gledens dag.

- Dette er svært for Fosen, Trøndelag og for fornybar energi. Med alle milliardene og megawattene i denne utbyggingen kaller jeg det alle vindkraftutbyggingers mor. I norsk sammenheng er dette helt unikt, sier Jenssen.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) sier at det har vært en lang prosess med hindringer og tilbakeslag, og kaller beslutningen om utbygging en stor lettelse.

- Denne utbyggingen er et løft for Trøndelag som fornybarregion, et massivt løft for Fosen og en manifestasjon av at når mange jobber godt tverrpolitisk sammen opp mot nasjonale myndigheter og industrien, er det mulig å skape gjennomslag, sier Sandvik i en pressemelding.

Eierandel på 52,1 prosent

Statkraft vil ha en eierandel på 52,1 prosent, mens Trønderenergi får en eierandel på 7,9 prosent. Konsortiet ledet av Credit Suisse vil stå med en eierandel på 40 prosent.

LES OGSÅ: - Vindparkene er blitt mer lønnsomme

- Som eiere i Statkraft er vi blant annet opptatt av at Statkraft bidrar til en lønnsom og ansvarlig forvaltning av norske naturressurser og av utvikling av norsk kompetanse innenfor fornybar energi. Det er derfor gledelig at Statkraft står i spissen for en lønnsom utbygging av prosjektet, avslutter Mæland.

Høyre-politiker Frank Jenssen kaller prosjektet «alle vindkraftutbyggingers mor». 
    
      (Foto: BÅRD OVE MOLBERG)

Høyre-politiker Frank Jenssen kaller prosjektet «alle vindkraftutbyggingers mor».  Foto: BÅRD OVE MOLBERG

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern ser store muligheter for verdiskapning i lokalt næringsliv. 
    
      (Foto: DAN ÅGREN, ADRESSEAVISEN)

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern ser store muligheter for verdiskapning i lokalt næringsliv.  Foto: DAN ÅGREN, ADRESSEAVISEN

Fylkesordfører Tore O. Sandvik kaller utbyggingen et løft for Trøndelag som fornybarregion. 

Fylkesordfører Tore O. Sandvik kaller utbyggingen et løft for Trøndelag som fornybarregion. 

På forsiden nå