Vindkraft kan gi milliardoppdrag

Utbyggingen av seks vindparker på Fosen kan gi milliardoppdrag for midtnorske leverandører de neste årene.

Milliardoppdrag: Kommunikasjonssjef Torbjørn Steen i Statkraft anslår at de seks vindparkene vil generere oppdrag for over én milliard kroner for næringslivet i regionen.  Foto: Glen Musk

Saken oppdateres.

Kommunikasjonssjef i Statkraft, Torbjørn Steen, anslår at lokale aktører vil være med å konkurrere om å få 10 til 20 prosent av investeringene som skal gjøres i forbindelse med gigantutbyggingen av seks vindparker i Sør-Trøndelag.

LES OGSÅ:  11 milliarder investeres i seks vindparker i Midt-Norge

Kommentar: Seks grunner til at vindkraft er en dårlig ide

2/3-deler til vindmøller

- Det vil da dreie seg om anbud mellom 1 og 2 milliarder kroner. Vi vil jobbe hardt for at lokalt næringsliv skal være med i konkurransen om oppdrag, sier han til adressa.no.

Av de 11 milliarder kroner prosjektet vil koste, regner Steen grovt sett med at rundt 2/3-deler av investeringene vil gå til vindmøller og monteringen av disse. Resten vil være infrastruktur-investeringer som blant annet anleggsveier, ankomstveier og servicebygg.

LES OGSÅ: Derfor er vindkraften blitt en thriller (pluss)

- Når ble dette klart?

- Vi forhandlet til sent i går kveld. Det var et langt og krevende løp for alle aktører, sier han.

- Hundrevis av grønne arbeidsplasser

Ifølge Trønderenergi inkluderer utbyggingen vindparkene Harbaksfjellet, Roan, Storheia og Kvenndalsfjellet på nordsiden av Trondheimsfjorden samt vindparkene Geitfjellet og Hitra 2 sør for Trondheimsfjorden. Trønderenergi har opsjon på å drifte Roan vindpark.

Næringsminister Monica Mæland: - En god nyhet

- Fosen Vind vil skape verdi for våre eiere. Det vil også gi hundrevis av grønne arbeidsplasser i regionen i den viktige omstillingstiden fremover. Prosjektet vil gjøre Trøndelag til et kraftsenter for fornybar energi, sier Tormod Eggan, konserndirektør produksjon i Trønderenergi i en pressemelding.

- Blant Europas beste vindressurser

Trønderenergi skriver videre at sammenlignet med det opprinnelige Fosen-Snillfjord-prosjektet har kraftproduksjonen økt mens kostnaden har gått ned. Ifølge selskapet er vindressursen større nord for Trondheimsfjorden, og gir forbedret lønnsomhet hvor en stor del av prosjektet bygges.

- Trøndelag har blant Europas beste vindressurser. Vi har et ansvar i å forvalte disse ressursene til det beste for samfunnet. Trønderenergis grunnleggende oppgave er å skape energi for generasjoner, sier Eggan.

Hva synes du om vindkraftutbyggingen i Trøndelag?
Du må velge et alternativ
Fakta om vindkraftanleggene i Midt-Norge
  • Statkraft, Trønderenergi og Nordic Wind Power DA har gått sammen om å bygge Europas største landbaserte vindkraftanlegg i Midt-Norge.
  • Prislappen er på om lag elleve milliarder kroner.
  • Prosjektet vil produsere om lag 3,4 terawattimer (TWh) fornybar energi i året når det står ferdig. Dette tilsvarer det årlige forbruket til rundt 170 000 husstander.
  • Vindparkene bygges på Fosenhalvøya, Hitra og i Snillfjord. Fosen Vind-utbyggingen inkluderer vindparkene Harbaksfjellet, Roan, Storheia og Kvenndalsfjellet på nordsiden av Trondheimsfjorden, samt vindparkene Geitfjellet og Hitra 2 sør for Trondheimsfjorden.
På forsiden nå