Det å kunne være seg selv på jobb, at det er hyggelig sted å arbeide og at medarbeiderne viser omsorg for hverandre troner på toppen av en undersøkelse gjort av rådgivnings- og analyseselskapet Great place to work.

– Viktigheten av å trives på jobben er nesten et særnorsk fenomen. Det er ganske store forskjeller mellom hvor hyggelig den gjennomsnittlige norske arbeidstakeren har det på jobb og gjennomsnittsarbeideren globalt, sier Jannik Krohn Falck, partner i Great place to work.

Kulturelle forskjeller

Undersøkelsen er sendt ut til 180 norske bedrifter som i løpet av det siste året har kjøpt tjenester av rådgivnings- og analyseselskapet. Rundt 20 000 arbeidstakere har svart.

– Det er kulturelle forskjeller som gjør at vi i Norge gjør det så bra på arbeidsmiljø, men vi ser også tendenser til det i andre land. Det som er felles for bedriftene med godt arbeidsmiljø er at de er opptatt av arbeidstakerne sine, og mener de er viktige for å skape resultater.

Selskapet har drevet med analyse og rådgivning for bedrifter verden over i rundt 30 år.

– I det store og hele er svarene på denne undersøkelsen ganske like de vi har fått tidligere, men vi ser noen tendenser i forbindelse med økonomiske utfordringer som endel virksomheter står overfor. Det kollegiale blir ekstra viktig når det dukker opp slike store problemer.

Lønn

Men selv om arbeidstakerne som har svart virker til å være godt fornøyde med arbeidsmiljøet er de ikke like fornøyd med det de får igjen for jobben. Bare halvparten av dem som har svart føler de får igjen sin andel av selskapets overskudd, mens seks av ti mener de får en rettferdig lønn for arbeidet de gjør.

– Det er flere som ønsker at slike tung kunne ha vært bedre, men det handler mest om en opplevelse av rettferdighet. Det er ikke det at de som har svart ønsker høyere lønn, sier Falck.

– Det handler mer om hvorvidt de synes bedriften de jobber i har en rettferdig lønnspolitikk, og om arbeidstakerne synes at lønnen de får er rettferdig sammenlignet med kolleger. Dette ser vi også i andre land både i Norden og resten av verden.

Jannik Krohn Falck, partner i Great place to work. Foto: Great place to work