Det norske skroter tre oljefelt i Nordsjøen

De tre mest lovende lisensene etter milliardoppkjøpet av Premier Oil viste seg ikke å holde mål.

Det norske har funnet at Vette-feltet er ulønnsomt. Her administrerende direktør Karl Johnny Hersvik (t.h.) sammen med styreleder Sverre Skogen under en inspeksjon av den oppjekkbare riggens selskapet skal bruke på Ivar Aasen-feltet. 

Saken oppdateres.

Det var i fjor høst at oljeselskapet Det norske i Trondheim kjøpte opp oljeselskapet Premier Oil.

Innkjøpsprisen var 120 millioner dollar, den gang tilsvarende 1,04 milliarder kroner. En av hovedgrunnene til oppkjøpet var at Det norske så et potensial i oljefeltet Vette sør i Nordsjøen.

LES OGSÅ: Det norske får betalt for å ta over Noreco-lisenser

Liker du å følge med på næringslivsnyheter fra Midt-Norge?Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

- Ikke lønnsomt

Et knapt halvår etter oppkjøpet har selskapet imidlertid kommet til at det ikke vil være lønnsomt å bygge ut Vette, skriver Hegnar.no.

Overfor Adresseavisen bekrefter kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske at selskapet dermed heller ikke ønsker å bygge ut ut de tilstøtende feltene, Mackerel og Herring. Disse feltene fulgte også med oppkjøpet.

Premier Oil var operatør på alle de tre feltene.

- Vi klarte dessverre ikke å finne lønnsomhet i Vette-lisensen, uansett hvordan vi snudde og vendte på dette. Da vi kjøpte Premier Oil mente vi det var et godt oppsidepotensial i reservoaret, men da vi gikk grundigere inn i dataene som fulgte hadde ikke reservoaret de kvalitetene vi hadde håpet på, forklarer kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske til Adresseavisen.

En grundigere gjennomgang som Det norske gjorde viste at det ikke var god nok kvalitet på oljen, at det ikke var store nok volum olje og at det ble for kostbart å få den opp.

- Vi er i en periode med lave oljepriser og et kostnadsnivå som fortsatt er høyt. Det har selvsagt påvirket dette, legger Brøske til.

LES OGSÅ: Det norske skriver ned verdien av Marathon Oil

LES OGSÅ: Lavere oljepriser gir milliardtap for Det norske

- En stor skuffelse

I tillegg til mulighet til å tjene penger på feltene som nå skrinlegges, var det også en annen grunn til at selskapet kjøpte Premier Oil.

Oljeselskapet har nemlig en stor stab ingeniører som har bidratt til forberedelsene av Ivar Aasen-feltet. Når dette snart kommer i produksjon, vil behovet for ingeniører i selskapet være mindre. Det norske trenger derfor nye prosjekter for å holde på staben etter sommeren.

- Dette er en skuffelse for Det norske. Både fordi vi hadde store forhåpninger til feltene, men også fordi vi hadde håpet en utbygging kunne gitt arbeid til utbyggingsorganisasjonen vår, som har opparbeidet seg en betydelig kompetanse. Dette betyr at vi må se etter andre alternativer for å sysselsette staben etter sommeren, sier Brøske.

Han understreker at den endelige beslutningen om å skrinlegge Vette-utbyggingen ikke endelig blir tatt før Det norske får diskutert grundig med medeierne i de aktuelle lisensene. Det norskes utgangspunkt er imidlertid klart inn i diskusjonene.

- Taper ikke penger

- Vil du karakterisere kjøpet av Premier Oil som et bomkjøp?

- Nei, det vil jeg ikke. Vi kommer ikke til å tape penger på dette på grunn av skattebalansen som fulgte med på kjøpet. I tillegg fulgte det med en stor andel i Frøy-feltet, hvor vi er operatør, sier Brøske.

Grunnen til at Det norske ikke taper penger er at Premier Oil hadde hadde et såkalt fremførbart underskudd ved oppkjøpstidspunktet. Det fremførbare underskuddet gir rett til skattereduksjon, og Det norske tar over denne retten gjennom oppkjøpet.

Ifølge Brøske vil skattereduksjonen Det norske får som følge av oppkjøpet være omtrent like stor som kjøpssummen av selskapet.

LES OGSÅ: Det norske får tilbud om ti nye lisenser

På forsiden nå