300 000 tåler ikke høyere boligrente

Alt ligger til rette for et nytt rentekutt denne uken. Men når festen en gang er over, vil 300.000 låntakere raskt få problemer med å betjene gjelden.

At 300 000 med boliglån ikke tåler renteøkning på opp til ett prosentpoeng er et utrolig høyt antall, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 Gruppen. 

Saken oppdateres.

De aller fleste økonomer, finansfolk og analytikere – både i og utenfor bankene – venter at Norges Bank torsdag denne uken vil senke styringsrenten fra 0,75 prosent til 0,50 prosent.

Renteoptimister

Lave renter er også forventningene en god stund framover.

Blant over 1000 personer som Respons Analyse har intervjuet på vegne av SpareBank 1 Gruppen, sier åtte av ti at de tror på uendret eller lavere rente framover.

LES OGSÅ: Disse regningene bør du utsette hvis du har dårlig råd

– Nordmenn er renteoptimister, og det trolig med god grunn. Allerede på rentemøtet i Norges Bank torsdag kan vi få de første signalene om enda lavere boligrenter, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 Gruppen til NTB.

Tåler ikke fem opp

Så lenge pilene peker nedover, snakker svært få om hva som skjer den dagen rentefesten er over. Undersøkelsen, som er tatt opp de første ukene i mars, viser imidlertid at ikke alle er skodd for å takle et mer normalt rentenivå.

LES OGSÅ: Nordea kutter fastrenta

Blant de med boliglån sier nemlig tre av ti at de vil tåle en renteøkning på fem prosentpoeng eller mer.

Tilvenner oss

Selv om fem prosentpoeng opp høres mye, skal långiverne teste privatøkonomien til alle nye låntakere med tanke på at de skal tåle en slik oppgang.

Gundersen tror at noe av forklaringen er at mange raskt venner seg til et lavt rentenivå og lave renteutgifter.

LES OGSÅ: Henter 80 millioner som skal lånes ut til boligkjøp

– For disse vil enda lavere renter i større grad slå ut i form av økt forbruk enn styrket privatøkonomi, frykter han.

300 000 i trøbbel

Kanskje enda mer oppsiktsvekkende er det at 12 prosent av de med boliglån ikke tåler noen som helst renteøkning – eller bare en mindre økning på inntil ett prosentpoeng.

Det betyr at 300 000 personer med boliglån står i fare for å få problemer med å håndtere gjelden den dagen rentene stiger igjen.

– Det er et utrolig høyt antall. Og det mest overraskende er at dette er bildet nå mens vi har rekordlave renter i Norge, sier Mange Gundersen.

Betaler renter

De aller fleste – åtte av ti – betaler for tiden både renter og avdrag på boliglånet. Men blant pensjonistene, i undersøkelsen handler det om folk over 67 år med boliglån, er det nesten like vanlig bare å betale renter som å betale renter og avdrag på lånet. Fire av ti i denne gruppen benytter seg av avdragsfrihet.

Undersøkelsen viser også at halvparten av pensjonistene over 67 år fortsatt har boliggjeld. Totalt har to av tre voksne boliglån, mens det blant unge under 25 år bare er to av ti som har boliglån.

På forsiden nå